Gurmánske talianske rizoto s cviklou

10. septembra 2018
Cviklové rizoto. Foto: Shutterstock

Cvikla nemusí byť len taká, ako ju poznáte zo školy. V skutočnosti je to gurmánska zelenina, ktorá sa vynikajúco hodí napríklad k čerstvému koziemu syru. Vyskúšajte toto pravé talianske rizoto s ružovou farbou a určite si pripomeniete svoju dovolenku v Taliansku.

Ak ste zbehlí v používaní zdravých a kvalitných potravín, zháňanie surovín na pravé talianske rizoto nebude pre vás žiadny problém.

Ak sú vám nasledujúce ingrediencie neznáme, buďte si vedomí toho, že ak chcete naozaj zažiť doma taký gurmánsky zážitok ako na vašej dovolenke v Taliansku, treba použiť originálne a kvalitné základné ingrediencie. V tomto prípade najmä olivový olej, ryžu určenú na rizoto a parmezán.

Na 2 veľké porcie potrebujeme:

  • 500 g čerstvej cvikle
  • 2-4 PL kvalitného olivového oleja
  • 20 g masla
  • 1 cibuľu, nakrájanú na drobno
  • 1 strúčik cesnaku, nakrájaný jemne rozpučiť
  • 250 g ryže arborio/carnaloni
  • 150 ml bieleho vína
  • 700 ml horúceho zeleninového vývaru
  • plnú hrsť strúhaného parmezánu/pecorina/grany
  • 2 PL kvalitného masla
  • čierne korenie a morská soľ
Pravé talianske cviklové rizoto. Foto: Shutterstock
Pravé talianske cviklové rizoto. Foto: Shutterstock

Postup

Príprava: 25 minút

  1. Panvicu s olivovým olejom zohrejeme na jemnom plameni (extra panenské olivové oleje s vysokým obsahom mononasýtených kyselín vedia v závislosti od ich kyslosti zvládať teploty od 180°C až po 210°C).
  2. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, následne prilejeme víno, nech sa vyparí akohol. Pridáme ryžu, hrubšie nakrájanú cviklu, rozpučený cesnak, korenie a soľ.
  3. Podlievame vývarom a šťavou z cvikly a pripravujeme ako klasické rizoto.
  4. Klasické a pravé talianske rizoto je o neustálom podlievaní a miešaní a o výbere správnej kvalitnej ryže arborio alebo carnaloni alebo iných podobných lokálnych druhov, ktoré nasiaknu šťavu a chute.
  5. Posledných 5 minút, keď vám už ryža mäkne pridajte listy červenej repy, parmezán a maslo. „Zamaslujte“ do krémova.


A čo tak ísť ochutnať takéto dobroty priamo do Talianska? Zúčastnite sa gurmánskeho zájazdu do Toskánska spolu s vynikajúcou partiou a s Dušanom Plichtom a šéfkuchárom Martinom Záhumenským.

www.dusanplichta.com

1/1
Zavrieť reklamu