Upečiete si gaštanový pie?
Máte chuť na niečo nové? Vyskúšajte recept na pravý gaštanový koláč.
Čas prípravy: 90 minút aj s pečením, 60 minút chladnutie
Porcie: množstvo surovín zodpovedá 8 porciám
Suroviny:
Cesto:
- 300 g ovsených keksíkov, napríklad Hobbit
- 100 g roztopeného masla
Plnka:
- 175 g gaštanového pyré
- 40 g hrnčeka hnedého cukru
- štipka strúhaného muškátového orieška
- 1 vajce
- 120 ml šľahačkovej smotany
Príprava:
- Keksíky rozmixujeme v mixéri, až pokiaľ nebudú sypké. Pridáme roztopené maslo a znovu mixujeme alebo ručne pomiešame. Cesto dáme do maslom vymastenej formy. Pritláčame od stredu smerom k okrajom až rovnomerne pokryjeme celý povrch. Pečieme v predhriatej rúre na 150 °C asi 8 až 10 minút.
- Zvýšime teplotu v rúre na 200 °C. Pripravíme si druhú časť.
- V miske dôkladne zmiešame gaštanové pyré s cukrom a muškátovým orieškom. Do masy pridáme vajcia, opäť rozmiešame a nakoniec prilejeme smotanu. Naposledy rozmiešame na hladkú hmotu, ktorú vylejeme na vychladnutý korpus.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C. Po 15 minútach znížime teplotu na 175 °C a necháme piecť ešte asi ¾ hodinu. Gaštanová časť by mala ostať mäkká.
- Koláč necháme dobre vychladnúť.
Tip
Pri servírovaní koláč oživte jemnou drobenkou z múky, masla a cukru a hoblinkami citrónovej kôry.
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock
1/1