Recept na jablkový koláč
Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova.
Jablko denne!
Prečo? Okrem toho, že obsahuje veľa vody, vitamíny a minerály, jeho podstatnou zložkou je aj vláknina, ktorá je prospešná pre črevnú mikroflóru. Najväčší podiel antioxidantov sa nachádza
v šupke. Posilňuje imunitu, srdce a znižuje krvný tlak. Dobrú chuť!
Suroviny:
Cesto:
- 30 dkg hladkej múky
- štipku soli
- 130 g margarínu (alebo masla)
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
- trochu vody
Plnka:
- 1 kg jabĺk
- kryštálový hnedý trstinový cukor (môže byť aj obyčajný biely)
- škoricu
Navrch:
- 4 bielka
- 4 lyžice cukru (jeden vanilkový)
- 4 žĺtky
- 4 lyžice hrubej múky
Postup:
Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby). Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.
Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.
Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 ˚C približne 40 minút.
Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Horský vodca radí: ako zvýšiť bezpečnosť v zasneženom teréne.
Pripravili: Jana a Dano Veselskí