Tortičky s kozím syrom a figami

27. novembra 2019
Špaldové tortičky. Foto: Shutterstock

Výborná delikatesa zo špaldovej múky s čerstvým kozím syrom a figami vás zasýti nielen na obed ako hlavné jedlo, ale aj počas dňa.

Suroviny:

  • 150 g špaldovej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 125 g masla + na vymastenie formičiek
  • 3 vajcia
  • 1 PL octu
  • 1 PL studenej vody
  • 250 g pevného čerstvého kozieho syra
  • 1/2 PL rozmarínu
  • 200 g crème fraîche*
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Na doske zmiešame obe múky s 1/2 ČL morskej soli. Posypeme na lupienky nakrájaným studeným maslom a vytvoríme niečo ako mrveničku. Pridáme 1 vajce, ocot, studenú vodu a rýchlo vypracujeme cesto. Odložíme ho v potravinárskej fólii na 30 minút do chladničky.
  2. Rúru predhrejeme na 200 ºC, valček kozieho syra nakrájame na 6 kúskov, rozmarín nadrvíme najemno a crème fraîche zmiešame s 2 vajcami, so štipkou soli a korenia. Cesto natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na 6 kusov.
  3. Cesto vložíme do 6 maslom vytretých formičiek a pekne vytvarujeme košíček až po okraj. Do každého vložíme kozí syr, zalejeme vaječnou zmesou a posypeme rozmarínom. Pečieme 25 – 30 minút.
  4. Podávame s plátkom figy a prosciutta. Figy môžeme podusiť na zmesi hnedého cukru s balzamovým octom, prípadne na červenom víne.
Špaldové tortičky. Foto: Shutterstock
Špaldové tortičky. Foto: Shutterstock

Tip redakcie:

*Domáci crème fraîche 1 PL cmaru a 250 ml ideálne 40 % smotany na šľahanie dáme do zaváracieho pohára a uzavrieme. Obe suroviny musia mať rovnakú izbovú teplotu. Poriadne pohárom zatrepeme a otvoríme. Necháme stáť pri izbovej teplote 8 – 24 hodín, až kým obsah nezhustne.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu