10 dôvodov, prečo jesť dostatok bielkovín
Pomôžu vám schudnúť, zotaviť sa zo zranenia aj budovať svaly.
6. Znižujú krvný tlak
Vysoký krvný tlak je hlavnou príčinou srdcových infarktov, porážok a chronických ochorení obličiek. Je zaujímavé, že zvýšený príjem bielkovín pomáha tlak znižovať. Keď jete viac bielkovín, znižujete si systolický krvný tlak v priemere o 1,76 mm Hg a diastolický o 1,15 mm Hg.
Podľa výsledkov jedného výskumu strava bohatá na bielkoviny navyše znižuje zlý LDL cholesterol a triglyceridy.
7. Pomáhajú pri chudnutí
Keďže strava bohatá na bielkoviny zrýchľuje metabolizmus a automaticky znižuje kalorický príjem a chuť na maškrtenie, veľa ľudí, ktorí ich začnú jesť viac, takmer okamžite schudne. Výsledky jedného výskumu ukázali, že ženy s nadváhou, ktoré prijímali 30 percent kalórií z bielkovín, schudli za dvanásť týždňov až päť kíl, hoci sa úmyselne neobmedzovali v jedení.
Bielkoviny sú však prospešné aj pri chudnutí s úmyselným obmedzením kalorického príjmu. Jedinci s nadváhou, ktorí dodržiavali nízkokalorickú stravu s vyšším obsahom bielkovín, stratili počas dvanásťmesačného výskumu o 53 percent telesného tuku viac ako skupina s bežným príjmom bielkovín.
Prirodzenie, chudnutie je len začiatok. Pre mnohých ľudí predstavuje oveľa väčšiu výzvu udržať si novú hmotnosť. Ukazuje sa, že bielkoviny v tom môžu pomôcť. Zvýšenie ich príjmu z 15 na 18 percent podľa výsledkov jedného výskumu znížilo riziko jojo efektu o celú polovicu. Ak sa teda chcete nadobro zbaviť nadváhy, zvážte, že do stravy zaradíte viac bielkovín.
Bežci sa bez bielkovín nezaobídu
8. Neškodia obličkám
Mnohí ľudia sa mylne domnievajú, že vysoký príjem bielkovín je škodlivý pre obličky. Je pravda, že obmedzenie ich príjmu môže prospieť ľuďom s ochorením obličiek, čo netreba brať na ľahkú váhu, keďže tieto problémy vedia byť veľmi vážne. Ak však máte zdravé obličky, nemusíte sa bielkovín vôbec obávať.
9. Pomáhajú telu spamätať sa zo zranenia
Bielkoviny môžu telu pomôcť zregenerovať sa po zranení. Dáva to dokonalý zmysel, keďže sú základnými stavebnými kameňmi tkanív a orgánov. Mnohé výskumy ukazujú, že jedenie bielkovín po zranení urýchľuje zotavenie.
10. Držia vás vo forme s pribúdajúcim vekom
S pribúdajúcim vekom svaly postupne slabnú. Môže dôjsť až k sarkopénii, ktorá je jednou z hlavných príčin slabosti, zlomenín a zhoršenej kvality života u starnúcich ľudí. Zvýšený príjem bielkovín je jedným z najlepších spôsobov, ako zvrátiť s vekom súvisiaci úbytok svalov a predísť sarkopénii. Je však tiež dôležité, aby ste zostali fyzicky aktívni.
Hoci zvýšený príjem bielkovín je pre zdravie prospešný, nie je nevyhnutný. Väčšina ľudí ich konzumuje dostatok v strave – stačí, keď tvoria 15 percent celkového kalorického príjmu. Ak však chcete svojmu zdraviu vyslovene pomôcť, zvýšte ich príjem na 25 až 30 percent celkového energetického príjmu. Ak si chcete zlepšiť metabolické zdravie, schudnúť alebo nabrať svaly, usitite sa, že ich máte v strave dostatok.
20 gramov bielkovín v každom kelímku
Bielkoviny nie sú len v mäse či strukovinách. Ak si chcete pochutiť a zároveň dať telu proteínovú injekciu, vyskúšajte dezerty ZOTT Protein a novinku Mousse. Sú ideálne ako desiata, olovrant či na doplnenie energie po tréningu. Majú vysoký obsah bielkovín (puding 20 g/1 kelímok a pena 21 g/1 kelínok), menej tuku a sú bez pridaného cukru, no stále príjemne sladké. Neobsahujú laktózu ani lepok, sú teda vhodné aj pre tých z vás, ktorých trápia potravinové intolerancie.
Viac informácií sa dozviete na: www.zott.sk.
Text: RELAX
Foto: AdobeStock, ZOTT