Patríte k milovníkom vína? Otestujte si svoje vedomosti v našom kvíze.

V Malokarpatskom regióne môžete až do konca októbra navštíviť niektorú z Otvorených viech vo Svätom Jure, Pezinku, Modre alebo v Šenkviciach. Je to jednoduché.
Lístky si kúpite online, stačí si na www.otvorene-viechy.sk vybrať vinárstvo a termín. Počas ochutnávky sa v komornej atmosfére vínnej pivničky dozviete veľa o víne a jeho výrobe. Otestujte si ako ste na tom s vedomosťami už teraz.
Ktorá z odrôd hrozna patrí k najpestovanejším v Malých Karpatoch?

Malokarpatská vinohradnícka oblasť je najrozsiahlejšia zo šiestich regiónov na Slovensku. Vinič sa na slnečných svahoch Malých Karpát pestuje už vyše dvoch tisícročí. Z bielych odrôd dominuje Veltlínske zelené.
Čo je to sabráž?

Sabráž alebo sabrage je technika otvárania fliaš šampanského šabľou. V podstate ide o useknutie konca hrdla fľaše šabľou.
Ako sa odborne volá sceľovanie vína?

Sceľovanie (miešanie) rôznych odrôd hotových vín s cieľom vytvoriť Cuvée sa nazýva asambláž z francúzskeho assemblage.
Čo je degoržovanie?

Degoržovanie je posledný rok pri výrobe šampanského. Hrdlo fľaše sa nechá zmraziť a následne sa prudko otvorí. V hrdle usadené kvasinky (sediment) sa ,,odstrelia.”
Odroda Dunaj bola vyšľachtená:

Dunaj je stredne neskorá muštová odroda viniča, používaná na výrobu červených vín. Bola vyšľachtená na Slovensku v roku 1958, Ing. Dorotou Pospíšilovou, CSc. a kolektívom šľachtiteľov z Výskumného ústavu vinohradníckeho Bratislava.
Botrytické víno je:

Botrytické víno je sýto až zlatisto žlté, tečie po skle ako olej. Má výrazne sladkú chuť, ktorá vzniká po napadnutí viniča ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.
Pri kvasení vína vzniká:

Kvasenie je biochemický proces pri ktorom sú rastlinné sacharidy (cukor) premieňané na alkohol za prítomnosti kvasiniek. Kvasinky obsahujú enzýmy, ktoré premieňajú cukor na etanol a oxid uhličitý za vzniku tepla a energie.
Čo je to potápanie viniča?

Potápanie je najjednoduchší a najlacnejší spôsob ako rozmnožiť vinič z odrezkov.
Čo je batonáž?

Batonáž je premiešavanie vína so zdravými kvasničnými kalmi.
Čo je Hajloch?

Hajloch je domček, búda vo vinohrade s pivnicou na víno.

Foto: Turizmus regiónu Bratislava, Shutterstock