5 tipov, ako v kuchyni myslieť ekologicky

4. októbra 2021

Záleží vám na životnom prostredí? Posvieťte si s nami na kuchyňu – tá je miestom veľkej spotreby energie, vody i produkcie odpadu.

Spôsobov, ako v kuchyni znížiť svoju ekologickú stopu, je veľa. Ideálne je kupovať do domácnosti len kvalitné vybavenie, či už v rámci riadu alebo spotrebičov. Čím dlhšie vydržia, tým menšiu záťaž pre prírodu predstavujú. Tu sú tie najzásadnejšie zmeny, ktoré vieme urobiť.

Foto: Möbelix

Používajte umývačku

Väčšinou je šetrnejšia ako umývanie v ruke. Pri výbere nesledujte len energetickú triedu, dôležitejším údajom je celková spotreba vody a elektriny. Veľkosť voľte nielen podľa počtu členov domácnosti, ale aj na základe toho, koľko špinavého riadu reálne vyprodukujete. Umývačku zapínajte len vtedy, ak je naplnená.

Starajte sa o chladničku

Chladnička je najväčší ,,žrút“ energie, pretože beží nonstop. Moderné chladničky sú síce drahšie no úspornejšie. Navyše, udržia potraviny dlhšie v spotrebe. Samozrejme, dôležité je sa o ne starať, ako napríklad pravidelne odmrazovať. Silná námraza zvyšuje spotrebu až o desiatky percent. Jedlo do nej vkladajte až po vychladnutí a nenechávajte ju zbytočne otvorenú.

Foto: Möbelix

Redukujte a pravidelne trieďte odpad

Najlepšie je, keď odpad vôbec nevznikne. Časť potravín aj drogérie možno kupovať bez obalov, prípadne do vlastných obalov v kamenných predajniach alebo do vratných obalov on-line. Ak kupujete potraviny v sklenených obaloch, snažte sa pre nich nájsť ďalšie využitie. Sklo možno síce recyklovať, ale proces je energeticky veľmi náročný. Lepšie je obal používať, kým sa nerozbije. V pekne ozdobenom pohári môžete uskladňovať suché potraviny alebo ho využiť ako vázu.

V triedení odpadu máme stále nedostatky – pokiaľ ide o sklo, plast a papier. Ešte horšie je to s kovmi a bioodpadom. Organické zvyšky v zmiešanom odpade zbytočne hnijú a zapáchajú, kompostovaním z nich vznikne ekologické hnojivo. V byte je ich triedenie náročnejšie, ale aj v tom prípade už sú na svete riešenia. Je ním vermikompostér, kde sa o premenu zvyškov starajú dážďovky alebo hnedé kontajnery, prípadne ak máte na blízku komunitné kompostéry.

Dôležité je tiež triedenie použitých olejov a tukov.

Foto: Möbelix

Pestujte bylinky

Oživia dokonale interiér kuchyne a vy budete vedieť, že vznikli pod vašimi rukami. Naviac k vám necestujú desiatky kilometrov. Nič neochutí vaše špeciality tak, ako čerstvá bazalka, rozmarín či tymian. Trendom je aktuálne vertikálna bylinková stena, ktorú si viete vytvoriť aj sami. Na balkóne môžete pestovať tiež drobné paradajky, previsnuté jahody alebo reďkovky a šaláty.

Foto: Möbelix

Neplytvajte jedlom

To by ste neverili, čo dobré sa dá uvariť z včerajšej zemiakovej kaše, prebytočnej ryža alebo mäsa. Tvrdšie pečivo skôr než divokým kačkám ponúknite najbližšiemu farmárovi či majiteľovi sliepok. Prebytkom sa dá predchádzať – naplánujte si jedálniček na týždeň a podľa neho zostavte zoznam. Nenakupujte impulzívne v zľavách.

Foto: Möbelix

Viac praktických nápadov, rád a tipov nájdete TU.

Zdroj:

1/1
Zavrieť reklamu