Ako nestarnúť a byť zdravý? Toto je 20 potravín, ktoré v sebe ukrývajú mladosť

15. januára 2025
Zelené potravin. Foto: Shutterstock

Je úplne jedno, koľko máte rokov, každý túži vyzerať mladšie. Vek sa dá jednoducho oklamať silou skrytou v potravinách.

6. Grécky jogurt

Ak vás láka vyjedať rôzne všakovaké dobroty počas dňa, vyskúšajte k jedlám pridať aj chudé bielkoviny. Dobrým tipom je nízkotučný grécky jogurt. Je bohatší na bielkoviny ako „klasický“ jogurt. Osladiť si ho môžete trochou ovocia alebo medom.

TIP: Do jogurtu si dajte zopár bobúľ (jahody, čučoriedky, maliny…), ktoré sú bohaté na antioxidanty, a posypte ich slnečnicovými semienkami – tie svojím zložením pomáhajú tomu, aby sa nerozkladal kolagén, plus chránia pleť pred stratou hydratácie.

Grécky jogurt. Foto: Shutterstock
Grécky jogurt. Foto: Shutterstock.

7. Krab

Krab, ktorý je bohatý na bielkoviny a omega 3-mastné kyseliny, je taktiež výborným zdrojom zinku – ten je dobrý pre zdravie pokožky a vlasov.

TIP: Uhorky obsahujú oxid kremičitý, ktorý podporuje produkciu kolagénu v koži. Môžete si taktiež spraviť svoju vlastnú kôprovú majonézu. Kôpor je veľmi účinný v boji proti vráskam.

8. Vajíčka

Ak máte radi vajíčka, ste na dobrej ceste. S vajíčkami si totiž vždy naservírujete aj slušnú porciu mladosti – ich žĺtky totiž podporujú karotenoidy v našom tele. Tieto antioxidanty sa nachádzajú aj v suplementoch proti starnutiu. Nečudo, že pre veľa celebrít sú vajíčka najobľúbenejším zdrojom bielkovín.

TIP: Vyskúšajte si pripraviť omeletu s parmezánom bohatým na vápnik a s quinoou bohatou na minerály. Bude to vynikajúci bielkovinový obed alebo večera.

Zdravé raňajky s vajíčkom.
Zdravé raňajky s vajíčkom. Foto: Shutterstock.

9. Konopné semienka

Konopné semienka môžu pomôcť nášmu mozgu udržať sa v tip-top kondícii. Sú nielen kompletným zdrojom bielkovín, ale taktiež sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

TIP: Pridajte si do raňajkovej vločkovej kaše konopné semienka a obilninu teff. Takto telu dodáte väčšie množstvo bielkovín, vápnika a železa.

10. Sardinky

Sardinky sú výborným zdrojom bielkovín – obsahujú všetkých deväť základných aminokyselín. Pravidelná konzumácia rýb môže pomôcť ochrániť pred rakovinou kože, pred ochoreniami srdca a pred rakovinou prsníkov. Navyše, sardinky obsahujú menej ortuti ako veľa iných rýb. Plus, na rozdiel od tuniaka v konzerve, sardinky nestrácajú pri procese konzervácie omega-3 mastné kyseliny a keďže kostičky sú jedlé, sú taktiež dobrým zdrojom vápnika.

TIP: Pridajte trochu citróna pre zvýšenie príjmu vitamínu C. Ten zrýchľuje zlepšenie pleti a je dôležitý pre produkciu kolagénu.

2/4
Zavrieť reklamu