Ako ušetriť na biopotravinách a prečo je kvalita taká dôležitá

8. júla 2017
Ako ušetriť na bio zelenine. Foto: Shutterstock

Zredukujte toxíny a zlepšite svoju výživu. A nebojte sa, stravovať sa bio neznamená dostať sa na mizinu.

Vzdali ste sa biopotravín? Nie ste sami. Nakupovanie biopotravín označuje až 41 percent populácie ako „nie veľmi dôležité“, pričom 91 percent ľudí tvrdí, že práve cena je najväčšia prekážka a dôvod, prečo ich nekupujú. Nie je teda žiadne prekvapenie, že predaj biopotravín od roku 2011 klesol o päť percent.

Keď si potrebujete utiahnuť opasky, je prirodzené a najčastejšie riešenie, že začnete šetriť čo najviac na strave. Ale aj napriek tomu je dobré mať na pamäti benefity, ktoré so sebou kvalitné potraviny prinášajú.

3 dôvody jesť bio potraviny

Posledné výskumy prezentujú tri presvedčivé dôvody, prečo sa vrhnúť práve na biopotraviny.

  1. Prvým je, že podmienkou biocertifikácie je, aby farmári pestovali plodiny a chovali zvieratá v spojení s prírodou. To v praxi znamená menej pesticídov, antibiotík a praktík genetickej modifikácie.
  2. Druhý dôvod, prečo presedlať na biopotraviny, je, že takto je to lepšie pre životné prostredie. Biofarmy majú o 50 percent viac života vo voľnej prírode, spôsobujú menej znečistenia a vo všeobecnosti uvoľňujú menej skleníkových plynov. Zvieratá sa môžu oveľa voľnejšie potulovať na čerstvom vzduchu a žiť tak oveľa prirodzenejšie.
  3. Posledný a nemenej dôležitý dôvod je, že podľa výskumov sú pre nás biopotraviny nutrične lepšie. Vedci tvrdia, že ovocie a zelenina z ekologického poľnohospodárstva obsahujú až o 40 percent viac antioxidantov a biomlieko až o 60 percent viac.

Biopotraviny obsahujú viac toho „dobrého“, čo náš organizmus potrebuje (ako napríklad vitamíny a minerály), a menej toho „zlého“, ktoré nám neprospieva (pesticídy, aditíva).

Aj spracované biopotraviny sú zdravšie ako tie „bežné“, pretože neobsahujú hydrogenované tuky a kontroverzné aditíva, ako napríklad aspartám, tartrazín a glutaman sodný, sú pri organickom spracovaní potravín zakázané.

Ak je však pre vás cenovka stále to najdôležitejšie, dobrá správa je, že ani zdravé stravovanie nemusí byť práve najdrahšie. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré nepoložia váš rodinný rozpočet.

Nakupovať bio potraviny sa oplatí: majú menej pesticídov, viac vitamínov, a sú ekologickejšie. Foto: Shutterstock
Nakupovať bio potraviny sa oplatí: majú menej pesticídov, viac vitamínov, a sú ekologickejšie. Foto: Shutterstock

Ako ušetriť pri biopotravinách:

Jedzte sezónne

Sezónne biopotraviny sú čerstvejšie, chutnejšie, výživnejšie a nemuseli cestovať zďaleka, aby sa dostali na váš tanier, vďaka čomu sú zároveň lacnejšie. Z tohto pohľadu nie je veľmi dobrý nápad kupovať napríklad jahody v decembri.

Jedzte menej mäsa

Nafúknite svoje jedlá zeleninou a strukovinami, napríklad šošovicou a fazuľou. Samozrejme, nemusíte sa mäsa vzdať úplne, len ho obmedzte – kúpte si ho radšej menej a vyberte si len kvalitné produkty.

Vyhýbajte sa baleniam

Vyhýbajte sa ovociu a zelenine, ktoré sú zabalené. Vyhnete sa tak riziku konzumácie chemikálií, ktoré sa môžu dostať z obalov do potravín.

Vypestujte si vlastné

Ak by ste na tanieri chceli mať úplne to najčerstvejšie, čo môže existovať, vypestujte si vlastnú zeleninu. Začnite bylinkami a šalátmi, pretože tie sú časovo najefektívnejšie. A keď budete chcieť ísť trochu ďalej, môžete skúsiť pestovať zemiaky a paradajky vo vreciach alebo jahody vo visiacich košíkoch.

Spolupracujte

Ak máte záhradku, kde pestujete čerstvú zeleninu a vaši známi zase chovajú napríklad sliepky, dohodnite sa na malom obchode – vaša zelenina za ich vajíčka. Ušetríte peniaze a vytvoríte malú biokomunitu. A možno sa pridajú aj ďalší.

Váš bio nákupný košík

Nie všetky potraviny sú produkované rovnako, takže je dobré vedieť, ktoré z nich sú zdraviu najprospešnejšie s nálepkou bio. Čo vo vašom nákupnom košíku by malo pochádzať z ekologického hospodárstva?

Listová zelenina

Špenát a ďalšia zelená zelenina, ako napríklad kel, sú ošetrované pesticídmi, postrekmi proti plesniam a býva na ne aplikovaný konzervačný vosk, aby vydržali dlho čerstvé. Preto si vyberajte radšej biovariant alebo si vypestujte vlastný.

Špenát a listovú zeleninu by sme mali kupovať v bio kvalite. Foto: Shutterstock
Špenát a listovú zeleninu by sme mali kupovať v bio kvalite. Foto: Shutterstock

Paprika a paradajky

Papriky a paradajky sú ošetrované pesticídmi, ktoré sa držia na ich povrchu, a často bývajú voskované, aby sa predĺžil ich život na policiach v supermarketoch. Preto radšej siahnite po organických plodoch alebo ich pred konzumáciou veľmi dobre umyte. Papriky sú podľa štúdií na absolútnom vrchole rebríčka zeleniny a ovocia, ktoré obsahuje najviac pesticídov. Paradajky zase často kupujeme nedozreté a sú bez chuti.

Káva

Je káva neodmysliteľnou súčasťou vášho každodenného života? Tak potom by mala byť určite bio. Tradičné pestovanie kávy je značne postavené na pesticídoch, ktoré veľmi ľahko skončia aj vo vašej šálke každodennej kávy.

Navyše, káva je často pestovaná v krajinách, ktoré neregulujú používanie pesticídov. A káva z ekologického hospodárstva má bohatšiu chuť a arómu.

Vajíčka

Hlavný rozdiel medzi biovajíčkami a klasickými je v smernici Európskej únie o veľkosti kŕdľa. Podľa nej môže byť v jednom kŕdli najviac 9 000 kusov pri klasickej produkcii, ale pre ekologické hospodárstvo platí, že v jednom kŕdli môže byť maximálne 2 000 kusov. Z toho vyplýva menej stresu a zdravšie vajíčka. A zároveň nie sú kŕmené hormónmi podporujúcimi rast a antibiotikami.

Na kvalitu živočíšnych potravín by sme takisto mali dbať. Bio vajíčka sú oveľa zdravšie a obsahujú asi 30-násobne viac omega-3 mastných kyselín. Foto: Shutterstock
Na kvalitu živočíšnych potravín by sme takisto mali dbať. Bio vajíčka sú oveľa zdravšie a obsahujú asi 30-násobne viac omega-3 mastných kyselín. Foto: Shutterstock

Mäso

Mäso z ekologického hospodárstva je síce drahšie, ale stojí za to. V potrave pre zvieratá z klasického hospodárstva sú vo veľkom prítomné pesticídy a zvieratám sú podávané antibiotiká a rastové hormóny, aby boli výnosnejšie. Prijímanie týchto hormónov môže viesť k prebytku estrogénu v tele, čo súvisí s väčším rizikom rakoviny prsníka.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu