Pripravte si sladký letný dezert: citrónové meringue
Ach, tie sladké neteresti… Vychutnajte si tento ľahký a svieži citrónový dezert. Výborne vám bude chutiť najmä v horúcich dňoch. Jeho príprava zaberie 30 minút.
Suroviny na 8 porcií:
Krém:
- 4 žĺtky
- 2 – 3 PL kukuričného škrobu
- 200 g cukru (výborný je hnedý trstinový)
- 4 dcl vody
- kôra a šťava z dvoch citrónov
- 40 g masla
- štipka soli
Meringue:
- 4 bielky (izbovej teploty)
- 5 – 6 PL cukru
- štipka soli
Príprava:
- V hrnci zmiešajte škrob, cukor a soľ. Pridajte vodu, citrónovú šťavu a kôru. Za stáleho miešania priveďte do varu. Zmes odstavte z platne, pridajte do nej kocku masla a miešajte, kým sa nerozpustí.
- V miske vymiešajte žĺtky a pridajte do nich asi 1 dcl horúceho citrónového krému. Zmes pridajte do citrónového krému a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým nezhustne.
- Z bielkov vyšľahajte sneh. Najprv pridajte štipku soli, potom postupne cukor.
- Krém nalejte do formičiek, naneste kopčeky snehu a dajte zapiecť do vyhriatej rúry, kým vrch kopčekov mierne nezhnedne (asi 8 až 10 minút).
Príprava vám zaberie 30 minút.
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock
1/1