Kura so slaninou a jablkom na tymiane
Sýte, výživné jedlo, v ktorom výraznú chuť mäsa so slaninou zjemňuje čerstvý tymian a jablko.
Počet porcií: 4
Príprava: 15 minút
Varenie: 35 minút
Suroviny:
- 450 g malých zemiakov
- 3 lyžice olivového oleja
- 4 umyté kuracie prsia (asi 350 g)
- 1/4 lyžičky soli
- čerstvo pomleté čierne korenie
- lyžičku červenej mletej papriky
- 30 g masla 80 g na kocky nakrájanej prerastenej slaniny
- 1 stredne veľkú nakrájanú cibuľu
- 1 veľký roztlačený strúčik cesnaku
- 1 veľké ošúpané a na kocky nakrájané dezertné jablko
- 400 g konzervovaných krájaných rajčín
- 1 malý konárik čerstvého tymianu (alebo lyžičku sušeného)
- 1 lyžicu worcesterskej omáčky
- 3 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
Postup:
Očistené a nakrájané zemiaky 10 minút povarte. Vo veľkej ťažkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja a zemiaky na ňom do zlatista opečte a preložte na tanier. Kuracie prsia, pokrájané na menšie plátky, trocha naklepte, posoľte a okoreňte čiernym korením a červenou paprikou. V panvici rozpáľte maslo a plátky opečte z oboch strán dohneda. Preložte ich k zemiakom a uložte na teplé miesto. Na panvicu dajte zvyšok oleja a opečte na ňom slaninu, cibuľu a neskôr aj cesnak. Pridajte jablko a 2 minúty ho smažte, potom vmiešajte rajčiny, tymian a worcesterskú omáčku. Priveďte do varu, potom na miernej teplote varte 3 – 4 minúty. Do omáčky pridajte zemiaky a mäso, opatrne zamiešajte a nechajte 3 – 4 minúty prehriať. Na záver stačí dochutiť trochou čierneho korenia, posypať petržlenovou vňaťou a môžete podávať.
Na jablkovú chuť!
Pripravili: Jana a Dano Veselskí