MCT olej a jeho efektívne využitie v životospráve
Čo je vlastne MCT olej a prečo by vás mal pri kokosovom oleji zaujímať? Aký je rozdiel v metabolizme MCT a iných tukov? Vedeli ste, že vďaka MCT môžete spustiť spaľovanie tukov až šesťkrát efektívnejšie?
A koľko MCT je vlastne v kokosovom oleji? Zorientujte sa v špecifikách MCT a ich priamom vplyve na váš mozog a myslenie, ale aj vo využití pri riešení porúch metabolizmu.
Ak po medializovaných správach o škodlivosti kokosového oleja máte z neho obavy, jednoducho si ho nekupujte. Vo výžive vám chýbať nebude, no pre užitočnosť môžete zvážiť MCT tuky, na prospešnosti ktorých sa zhodnú aj kritici kokosového oleja a ktoré sa metabolizujú veľmi rýchlo a bez záťaže trávenia a pankreasu priamo v pečeni.
Bezpečnosť je otázkou prípravy. Ako sa pripraviť na pobyt v zimných horách?
Rozdiel medzi MCT a kokosovým olejom
MCT olej a klasický kokosový olej sa líšia predovšetkým zložením mastných kyselín.
Každý tuk, či už ide o kokosový olej, maslo alebo špecialitu v podobe MCT, obsahuje viacero mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na jeho zložení. Dôležité v prvom rade je, aby boli skôr saturované a monosaturované a aby obsahovali aj kratšie reťazce, ktoré vytvoria profil adekvátneho trávenia.
Môžete si všimnúť, že z kvalitného masla vám nie je ťažko, keďže obsahuje veľmi zaujímavý profil mastných kyselín, vďaka ktorým dobre trávite a zároveň sa aj nasýtite (samozrejme, pokiaľ nemáte výraznú laktózovú intoleranciu).
V prípade MCT ide viac o „biohackerské“ zahnanie hladu a tvorbu rýchlej energie pre mozog či svaly.
MCT olej obsahuje z 99 % iba najľahšie stráviteľné MCT mastné kyseliny C6, C8 a C10 a neobsahuje skoro žiadnu kyselinu laurovú C12, ktorá sa v organizme nespráva úplne ako MCT.
MCT v destilovanej forme majú preto unikátnu vlastnosť aktivácie čiastočnej ketózy, vďaka čomu viete začať spaľovať tuky aj bez potreby tejto striktnej a na adaptáciu oveľa náročnejšej formy stravovania.
Na trhu existujú viaceré formy MCT olejov, najnovším v ponuke slovenského výrobcu Powerlogy je POWER MCT C8 Oil.
Kokosový olej, ktorý najefektívnejšie dodá okamžitú energiu mozgu aj svalom: Power C8 MCT Oil, ešte vylepšený!
MCT tuky so strednou dĺžkou reťazca (8 až 12 uhlíkov) sa považujú za jeden z najefektívnejších zdrojov energie pre mozog, ale aj svaly. Ich metabolická dráha je veľmi rýchla a bez záťaže žlčníka sa v pečeni konvertujú na ketóny, ktoré za vybraných podmienok dokážu preniknúť aj do mozgu.
Zo súčasných poznatkov o metabolizme vyplýva, že ketóny sú oveľa čistejším a efektívnejším zdrojom energie pre mozog aj svaly ako glukóza.
POWER MCT olej je špeciálnym extraktom stopercentne kokosového pôvodu bez chemických prídavkov a konzervantov s koncentrovanou dávkou čistej C8 kyseliny kaprylovej.
Nie je však MCT ako MCT, a to vzhľadom na výrobu, kvalitu aj čistotu. Power C8 MCT je vďaka svojmu zloženiu naozaj oveľa efektívnejší ako bežný kokosový olej, v ktorom polovicu zloženia tvorí kyselina laurová (C12), ktorá sa už ani nepovažuje za MCT. Jej spracovanie a využitie ako zdroj energie je totiž rovnaké ako pri tukoch s dlhším reťazcom.
Zo všetkých tukov sa najefektívnejšie premieňa na ketóny práve kyselina kaprylová (C8), ktorá tvorí asi iba 6 percent kokosového oleja. Väčšina MCT olejov na trhu je zmesou C8 a C10 v rôznych pomeroch, kde sa v tých menej kvalitných nájdu aj zvyšky ostatných tukov, prípadne nejaké zvyšky iných látok (nečistôt) po spracovaní oleja. V portfóliu Powerlogy nájdete veľmi kvalitnú a čistú zmes C8/C10 (70 : 30), ale aj tento čistý C8 MCT.
Čo preferuje horský vodca? Skúsenosti klienta alebo úprimné zhodnotenie jeho schopností
Využitie MCT oleja v praxi
MCT olej je bez chute a arómy, čiže má všestranné využitie. Môžete ho pridávať do kávy, smoothies, do dezertov a podobne, pre lepšiu tvorbu energie a spaľovanie tukov. Je ideálny do zálievok na šaláty, k sushi, či napríklad do pesta. Je stabilný pri tepelnej úprave do 160 °C.
MCT olej je nenáročný na skladovanie, nevyžaduje si chladničku a pri izbovej teplote je tekutý.
DÁVKOVANIE: Odporúčaná optimálna dávka pre bežného človeka bez extrémnej športovej záťaže je 10 – 15 ml do nápoja alebo jedla jeden- až dvakrát denne.
„MCT olej najviac využívajú ľudia pre podporu mentálneho výkonu, náhradu krátkodobej energie z cukrov, pri prechode na low-carb až ketogenickú stravu alebo športovci pre extra energiu a zrýchlenú regeneráciu.“
Korčuľovanie na čiernom ľade. Máte na to?
6 výhod Power C8 MCT Oil
- 100% obsah C8 a spoľahlivá, rýchla energia bez záťaže trávenia
- 4-krát väčšia efektívnosť tvorby ketónov v porovnaní s kvalitným kokosovým olejom
- prémiová kvalita 100% kokosového pôvodu v skle
- priama podpora spaľovania tukov cez tvorbu ketónov
- rýchla a stabilná energia pre vysoký mentálny a fyzický výkon
- všestranné využitie do jedál i nápojov, bez arómy a prídavkov
Recept na POWER kávu (za 5 minút pre 1 osobu)
Ingrediencie:
- čerstvo a jemne mletá POWER COFFEE – 7 až 9 g (1/2 PL)
- pravé kravské maslo 80 % alebo POWER GHEE– 15 g (1 PL)
- MCT olej – 15 ml (1 PL)
- škorica alebo pravé kakao – 5 g (1 ČL)
Postup:
- a) Ak máte kávovar na prípravu espressa, manuál alebo automat, pripravte si dvojité espresso a dolejte ho horúcou vodou tak, aby ste mali zhruba 200 ml kávy.
b) Ak si kávu pripravujete inak, urobte si zhruba 200 ml filtrovanej kávy, len neextrahujte dlhšie ako tri minúty. - Do pripravenej kávy pridajte plnú polievkovú lyžicu masla a polievkovú lyžicu MCT oleja. Podľa chuti posypte kakaom a škoricou.
- Kokosový olej môže chutiť, občas pridám aj trochu toho, ale nemá rovnaké účinky ako MCT olej.
- Dôležité je všetko poriadne vymixovať, a to buď mini mixérom, alebo pokojne ručným či stolovým.
- Potom si už len vychutnajte samotnú kávu a nekombinujte ju zo žiadnym jedlom, tobôž nie s cukrom. Celý efekt by sa stratil.
- Jediné, čo môžete do kávy pridať, je kvalitný proteín, odporúčam kolagén proteín rozpustný aj v teplých nápojoch.
Korčuľovanie na čiernom ľade. Máte na to?
Čo ľudia väčšinou robia zle a prečo nezískajú 100 % energetický efekt?
- nedodržanie presného receptu a špekulovanie so zámenou ingrediencií
- iná značka kávy nemusí fungovať rovnako
- kokosový olej nie je zlý, ale nedá vám rovnaký efekt aktivácie tvorby požadovaných ketónov
- ak vyhodíte maslo, nezískate požadovanú sýtosť a pozitívny vplyv na žalúdočnú stenu
- kávu s maslom treba naozaj zmixovať, aby ste získali najlepšie vstrebateľnú konzistenciu
- ak ku takej káve dáte kompletné raňajky, požijete veľké množstvo kalórií a sacharidy znemožnia nástupu účinku tukov
- rovnako ak ľudia do kávy dajú cukor, alebospracované mlieko
Zima na Horehroní. Viete, ako si ju čo najlepšie užiť? V tomto kvíze získate super tipy.
Foto: Powerlogy