Medové tofu s mrkvovým pyré 

10. marca 2025
Medové tofu recept

Kombinácia jemného tofu a sladkého pyré z mrkvy je ideálnym jedlom pre vegetariánov aj tých, ktorí chcú ochutnať niečo nové a inšpiratívne.

Čas prípravy: 10 min. 
Čas varenia: 20 min. 

Suroviny (pre 2 osoby):

  • 1-2 mrkvy 
  • 3 PL ryžového octu 
  • 1 PL sezamového oleja 
  • 3 PL sójovej omáčky (z toho 1 PL na mrkvové pyré) 
  • 3 cm kus čerstvého zázvoru (ošúpaného) 
  • 2 PL olivového oleja 
  • 2 tofu 
  • 1 PL medu 
  • 1 strúčik ošúpaného cesnaku 
  • fazuľové struky ako príloha 
  • Na ozdobu: čerstvé čili papričky a lístky koriandra 

Postup:

  1. Mrkvu najskôr umyjeme, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Uvaríme ju vo vode do mäkka. Varíme asi 10 minút od varu. 
  2. Potom vodu zlejeme a mrkvu dáme do mixéra spolu s ryžovým octom, so sezamovým olejom, s 1 PL sójovej omáčky, ošúpaným zázvorom, a 2 PL vody. Po zmixovaní dáme marinádu na chvíľu bokom. 
  3. Fazuľové struky uvaríme vo vriacej vode do polomäkka. 
  4. Na väčšej panvici si rozpálime olivový olej. Tofu vyberieme z obalu a vysušíme kuchynskou utierkou. Pomocou rúk a kuchynskej utierky sa snažíme prebytočnú tekutinu vytlačiť stlačením o kuchynskú dosku. Tofu potom rozkrojíme a opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista. Pečieme asi 3 minúty z každej strany. 
  5. Zvyšnú sójovú omáčku, med a pretlačený cesnak zmiešame s 3 polievkovými lyžicami vody v miske. Následne omáčku vylejeme do panvice k tofu a ešte chvíľu, asi 3 minúty, všetko varíme. Omáčka začne vďaka medu pekne hustnúť. 
  6. Pred podávaním rozdelíme na taniere trochu mrkvového pyré, fazuľové struky a tofu s trochou sladkej omáčky z panvice. Môžeme ozdobiť nakrájaným čili a vňaťou z čerstvého koriandra.  

Náš tip: Ideálna porcia na večeru. Ak máte väčší hlad alebo jedlo chcete ako výdatnejší obed, pridajte napríklad varenú ryžu. 

Dobrú chuť!


Text: RELAX
Foto: BILLA

1/1
Zavrieť reklamu