Ochutnali sme najzvláštnejšie gurmánske pochúťky

6. novembra 2023
Slimáky, BUBO

Niektoré jedlá v exotických krajinách sveta si trúfnu zjesť iba tí najodvážnejší. Vybrali sme bizarné, vo veľa prípadoch naozaj nekonzumovateľné jedlá z rôznych kútov sveta.

Kým v Číne určite ochutnáte pravé ryžové rezance, na polievku z netopiera si zrejme netrúfnete. Predovšetkým Ázia je rajom pre milovníkov jedla, no aj tu sa nájdu veľmi zvláštne jedlá, ktoré by ste zrejme neochutnali.

Fugu – japonská jedovatá ryba

O fugu ste už zrejme počuli. Popularita tohto jedla v Japonsku stúpla po tom, čo si ho operný spevák vložil paličkami do úst a následne zomrel. Pokiaľ kuchár rybe správne nevyberie žalúdok, ostane v nej silný jed. Tí najlepší kuchári však vedia odhadnúť množstvo jedu, ktorý môžu nechať a vy cítite, ako vám stiahne hrdlo a stŕpne jazyk. Pokiaľ by ste ju na dovolenke v Japonsku ochutnávali, nepôjde o nič výnimočné, skôr je to adrenalínový zážitok.

Fugu je jedovatá ryba, BUBO.
Takto vyzerá najjedovatejšia ryba sveta predtým, než vám ju naservírujú. FOTO: Martin Šimko, BUBO.

Kambodžské tarantuly

Kambodžania začali jesť tarantuly ešte v časoch vodcu Červených Khmérov – Pola Pota. Ten dal vyvraždiť inteligenciu krajiny a vohnal vlasť do hladomoru. Ľudia boli priam odkázaní na to jesť tarantuly a zvyk pretrval. Dnes, ak na zájazde v Kambodži navštívite pavúčiu farmu, najprv vám tarantulu očistia, potom ju hodia do hrnca s olejom a posypú trochu čili. Ako chutí? Pri lepšej predstavivosti trochu ako čipsy.

Kačacie embryo na Filipínach

Typická filipínska „dobrota“, ktorú tu dostanete v stánkoch so street foodom, sa volá balut. Ide o vajíčko, kde už nájdete zárodok vtáčika – kačacie embryo uvarené vo vriacej vode či horúcej pare. Vajce je oplodnené v horizonte 14 až 21 dní. A čím je staršie, tým viac sa podobá na kačacie mláďa. Kosti sú mäkké a dajú sa požuť, zvieratko ešte nemá vyvinutý zobák, no napriek tomu ide o jedlo, ktoré počas dovolenky na Filipínach ochutnajú len silné povahy.

Morské prasiatko v Peru

Južná Amerika ponúka tiež viaceré bizarné jedlá. Jedným z nich je morské prasiatko cuy. Indiáni ho jedia už 5 000 rokov a domáci si toto jedlo tak vážia, že mu venovali sviatok. Keď dnes pobehuje morské prasiatko v kuchyni, kuchári ho kŕmia šupkami zo zemiakov a akonáhle je vykŕmené, pripraví sa a podá na tanier. Pre zahraničných turistov to určite nie je top pochúťka. „Mal som cuy v Ekvádore aj v meste Cuzco a keď na mňa cerí zuby, nedokážem to jesť. Aj keď stravu v Peru milujem, toto jedlo mi, jednoducho, nechutí,“ hovorí šéf BUBO Ľuboš Fellner o jednom z najbizarnejších jedál sveta, ktoré ochutnal na dovolenke v Peru.

Morské prasiatko ako pochúťka v Peru, BUBO
Morské prasiatko v peru je priam bizarne naservírované jedlo. FOTO: Ľubor Kučera, BUBO.

Škandinávske špeciality

Zrejme najhoršie jedlo Islandu je tzv. hákarl. Ide o fermentovaného žraloka grónskeho. Za normálnych okolností je mäso nejedlé, má veľké množstvo amoniaku, neurotoxínu a kyseliny močovej. Keď sa však fermentuje a vysuší, je jedlý, no chutiť vám zrejme nebude.

Prívlastok nechutné patrí aj švédskej špecialite surströmming. Preložiť to môžeme ako fermentované slede v konzerve. Toto jedlo hrozne smrdí a zdá sa vám, že ste obeťami teroristického útoku. Tak, ako je durian najsmradľavejšie ovocie sveta, je surströmming najviac zapáchajúce jedlo vôbec. Počas dovolenky v Škandinávii však môžete ochutnať iné špeciality, ktoré vám chutiť budú.

Hakarl je fermentovaný žralok grónsky, BUBO.
Príprava žraločieho mäsa na Islande. FOTO: Robert Taraba, BUBO.

Mexické kobylky

U nás sú kobylky stále pomerne neprebádaným jedlom, v Mexiku sú však bežné. Tzv. „chapulines“ idú priam na dračku. Dostanete ich v stánku s jedlom aj v tých najluxusnejších mexických mestách a pokiaľ by ste nevedeli, že ide o kobylky, mysleli by ste si, že práve jete čipsy. Nie je to jedlo pre každého, no prekvapivo chutí mnohým účastníkom zájazdov do Mexika.

Mexické kobylky, BUBO
Pokiaľ by ste nevedeli, že chapulines sú kobylky, chutili by vám ako čipsy. FOTO: Ľuboš Fellner, BUBO.

Chobotnica san-nakdži

Na záver sme si nechali ako tip najbizarnejšie jedlo sveta. San-nakdži, jedlo z Južnej Kórey, je živá chobotnica. Pokiaľ si ju objednáte, tak ju pred vami zaživa nakrájajú. Polejú ju sezamovou omáčkou a servírujú ešte keď sa hýbe. Môže sa stať, že živá chobotnica sa prisaje pri prehĺtaní a udusí jej konzumenta. Dobrú chuť!

Chobotnica san-nakdži
Dali by ste si chobotnicu, ktorá sa na tanieri ešte hýbe? FOTO: Martin Šimko, BUBO.

Tieto jedlá zrejme jesť nikdy nebudete, pokiaľ sa ale chcete vybrať do sveta a ochutnať skutočne výborné gurmánske špeciality, navštívte web bubo.sk. A prečítajte si ešte viac bizárov v blogu Najhoršie jedlá sveta.


Text: Viktor Háber / BUBO
Foto: Martin Šimko, Robert Taraba, Ľuboš Fellner, Ľubor Kučera, Tomáš Kubuš / BUBO

1/1
Zavrieť reklamu