Ochutnali sme najzvláštnejšie gurmánske pochúťky
Niektoré jedlá v exotických krajinách sveta si trúfnu zjesť iba tí najodvážnejší. Vybrali sme bizarné, vo veľa prípadoch naozaj nekonzumovateľné jedlá z rôznych kútov sveta.
Kým v Číne určite ochutnáte pravé ryžové rezance, na polievku z netopiera si zrejme netrúfnete. Predovšetkým Ázia je rajom pre milovníkov jedla, no aj tu sa nájdu veľmi zvláštne jedlá, ktoré by ste zrejme neochutnali.
Singapur – skvosty mesta z inej planéty
Fugu – japonská jedovatá ryba
O fugu ste už zrejme počuli. Popularita tohto jedla v Japonsku stúpla po tom, čo si ho operný spevák vložil paličkami do úst a následne zomrel. Pokiaľ kuchár rybe správne nevyberie žalúdok, ostane v nej silný jed. Tí najlepší kuchári však vedia odhadnúť množstvo jedu, ktorý môžu nechať a vy cítite, ako vám stiahne hrdlo a stŕpne jazyk. Pokiaľ by ste ju na dovolenke v Japonsku ochutnávali, nepôjde o nič výnimočné, skôr je to adrenalínový zážitok.
Kambodžské tarantuly
Kambodžania začali jesť tarantuly ešte v časoch vodcu Červených Khmérov – Pola Pota. Ten dal vyvraždiť inteligenciu krajiny a vohnal vlasť do hladomoru. Ľudia boli priam odkázaní na to jesť tarantuly a zvyk pretrval. Dnes, ak na zájazde v Kambodži navštívite pavúčiu farmu, najprv vám tarantulu očistia, potom ju hodia do hrnca s olejom a posypú trochu čili. Ako chutí? Pri lepšej predstavivosti trochu ako čipsy.
Najkrajší európsky ostrov – grécky ostrov Milos
Kačacie embryo na Filipínach
Typická filipínska „dobrota“, ktorú tu dostanete v stánkoch so street foodom, sa volá balut. Ide o vajíčko, kde už nájdete zárodok vtáčika – kačacie embryo uvarené vo vriacej vode či horúcej pare. Vajce je oplodnené v horizonte 14 až 21 dní. A čím je staršie, tým viac sa podobá na kačacie mláďa. Kosti sú mäkké a dajú sa požuť, zvieratko ešte nemá vyvinutý zobák, no napriek tomu ide o jedlo, ktoré počas dovolenky na Filipínach ochutnajú len silné povahy.
Morské prasiatko v Peru
Južná Amerika ponúka tiež viaceré bizarné jedlá. Jedným z nich je morské prasiatko cuy. Indiáni ho jedia už 5 000 rokov a domáci si toto jedlo tak vážia, že mu venovali sviatok. Keď dnes pobehuje morské prasiatko v kuchyni, kuchári ho kŕmia šupkami zo zemiakov a akonáhle je vykŕmené, pripraví sa a podá na tanier. Pre zahraničných turistov to určite nie je top pochúťka. „Mal som cuy v Ekvádore aj v meste Cuzco a keď na mňa cerí zuby, nedokážem to jesť. Aj keď stravu v Peru milujem, toto jedlo mi, jednoducho, nechutí,“ hovorí šéf BUBO Ľuboš Fellner o jednom z najbizarnejších jedál sveta, ktoré ochutnal na dovolenke v Peru.
Škandinávske špeciality
Zrejme najhoršie jedlo Islandu je tzv. hákarl. Ide o fermentovaného žraloka grónskeho. Za normálnych okolností je mäso nejedlé, má veľké množstvo amoniaku, neurotoxínu a kyseliny močovej. Keď sa však fermentuje a vysuší, je jedlý, no chutiť vám zrejme nebude.
Prívlastok nechutné patrí aj švédskej špecialite surströmming. Preložiť to môžeme ako fermentované slede v konzerve. Toto jedlo hrozne smrdí a zdá sa vám, že ste obeťami teroristického útoku. Tak, ako je durian najsmradľavejšie ovocie sveta, je surströmming najviac zapáchajúce jedlo vôbec. Počas dovolenky v Škandinávii však môžete ochutnať iné špeciality, ktoré vám chutiť budú.
Mexické kobylky
U nás sú kobylky stále pomerne neprebádaným jedlom, v Mexiku sú však bežné. Tzv. „chapulines“ idú priam na dračku. Dostanete ich v stánku s jedlom aj v tých najluxusnejších mexických mestách a pokiaľ by ste nevedeli, že ide o kobylky, mysleli by ste si, že práve jete čipsy. Nie je to jedlo pre každého, no prekvapivo chutí mnohým účastníkom zájazdov do Mexika.
Chobotnica san-nakdži
Na záver sme si nechali ako tip najbizarnejšie jedlo sveta. San-nakdži, jedlo z Južnej Kórey, je živá chobotnica. Pokiaľ si ju objednáte, tak ju pred vami zaživa nakrájajú. Polejú ju sezamovou omáčkou a servírujú ešte keď sa hýbe. Môže sa stať, že živá chobotnica sa prisaje pri prehĺtaní a udusí jej konzumenta. Dobrú chuť!
Tieto jedlá zrejme jesť nikdy nebudete, pokiaľ sa ale chcete vybrať do sveta a ochutnať skutočne výborné gurmánske špeciality, navštívte web bubo.sk. A prečítajte si ešte viac bizárov v blogu Najhoršie jedlá sveta.
Text: Viktor Háber / BUBO
Foto: Martin Šimko, Robert Taraba, Ľuboš Fellner, Ľubor Kučera, Tomáš Kubuš / BUBO