RECEPT | Krémové cviklové rizoto
Cvikla výrazne podporuje zdravé fungovanie mnohých telesných orgánov. Patrí medzi funkčné potraviny, ktoré nám pomáhajú prekonať nástrahy civilizačných ochorení. Vyskúšajte toto cviklové rizoto – a určite ho zaradíte do vášho jedálnička.
Čo všetko dokáže?
- Spevňuje kožu, zosilňuje steny ciev, posilňuje väzy a kosti.
- Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu.
- Podporuje rast buniek a opravuje ich jadrá.
- Zväčšuje množstvo žalúdočných štiav, a tým zlepšuje využitie bielkovín.
- Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom.
- Vyvoláva optimistickejšiu náladu.
- Podporuje vylučovanie vody a kyselín z tela.
- Zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu.
- Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom.
- Zlepšuje stav pri borelióze a kliešťovej encefalitíde.
- Poskytuje výbornú výživu nervom.
Môže vás zaujímať:
Mafiny, čo sa nemrvia
Ingrediencie:
- 500g surovej cvikly
- 2 lyžice olivového oleja
- malá hrudka masla
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 250g ryže vhodnej narizoto (Arborio a pod.)
- 150ml bieleho vína
- 700ml zeleninového vývaru
- strúhaný parmezán (2 lyžice)
- 4 lyžice kyslej pochúťkovej smotany
- lyžička sekaného (alebo sušeného) kôpru
Postup:
- Rúru predhrejeme na 180°C. Cviklu ošúpeme a nakrájame na veľké, hrubé pásiky. Poukladáme na papier na pečenie na plech a pokvapkáme jednou lyžicou olivového oleja. Pečieme približne hodinu, kým cvikla nie je mäkká.
- V panvici vhodnej do rúry rozohrejeme lyžicu olivového oleja a maslo. Opražíme na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď začnú voňať, primiešame ryžu a chvíľu na sucho povaríme. Potom ryžu zalejeme vínom a necháme variť, kým sa víno neodparí.
- Ryžu dobre premiešame a prilejeme zeleninový vývar. Opäť premiešame, zakryjeme a vložíme do rúry. Necháme variť približne 15 minút alebo kým ryža nezmäkne.
- Z rúry vyberieme mäkkú cviklu, štvrtinu odložíme bokom a zvyšok pokrájame na malé kocky. Odloženú štvrtinu rozmixujeme. Nakrájanú cviklu, cviklové pyré a väčšiu časť parmezánu zamiešame do uvarenej ryže.
- Servírujeme s niekoľkými lyžicami kyslej smotany, posypané kôprom a parmezánom. Rizoto je výborné aj s ovčím syrom alebo nakladaným hermelínom, ktorý necháme na rizote roztopiť.
Text: Relax
Foto: Shutterstock
1/1