Škoricové uzlíky alebo osie hniezda
Recept na škoricové uzlíky alebo osie hniezda. Cesto si ideálne pripravíme deň vopred a necháme kysnúť. Vedeli ste, že škorica obsahuje veľa antioxidantov?
Suroviny:
Cesto:
- 500 g špaldovej hladkej múky
- 1 vajce
- 270 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- kôra z 1 citróna
- 50 g trstinového cukru
- 70 g masla
- 1 lyžička soli
Náplň:
- 100 g roztopeného masla
- 60 g škoricového cukru
- 80 g trstinového cukru
Na potretie:
- 1 vajce
- štipka soli
- 50 g trstinového cukru
Postup:
- Cesto si pripravíme ideálne deň vopred. Vymiesime preosiatu múku, vajíčko, mlieko, droždie a nastrúhanú kôru z umytého citróna. Podľa potreby prilejeme 1-2 lyžice vody alebo mlieka.
- Do kompaktného cesta za stáleho miešania po lyžiciach pridávame cukor a zmäknuté maslo. Nakoniec prisypeme soľ a miesime ešte 5 minút. Dohladka vymiesené cesto, ktoré sa samo oddeľuje od stien misky, párkrát rukami natiahneme. Vložíme ho naspäť do misky, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť cez noc v chladničke.
- Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske približne na veľkosť valčeka. Potrieme ho roztopeným maslom a posypeme zmesou škoricového a trstinového cukru. Cesto 2-krát preložíme, ako keď skladáme list. Pritlačíme a jemne rozvaľkáme.
- Takto pripravené ho nakrájame približne na 1 cm široké pásy. Pás natiahneme a zatočíme (každý koniec opačným smerom). Obmotáme
dookola tak, aby konce zostali zospodku a tie zastrčíme do vnútra. Uzlíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme asi 30 minút kysnúť pod utierkou. - Potom ich potrieme zmesou vajíčka a soli a posypeme trstinovým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Môže vás zaujímať:
Zemiakový šalát s domácou majonézou
Foto: Shutterstock
1/1