Slivky sú tmavomodrý zázrak. Prečo?
To, že slivky nám pomáhajú lepšie tráviť, vedia určite mnohí. Nie každý však tuší, že to nie je ani zďaleka jediný benefit, ktorý prináša ich konzumácia.
Prečo by ste teda nemali na slivky v sezóne zabúdať?
Ukazuje sa, že tieto tmavomodré plody nám pomáhajú odolávať stresu, znižujú hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, chránia teda aj pred chorobami srdca. Slivky nám prečisťujú organizmus a zbavujú ho toxických odpadov. Bunky tela chránia pred civilizačnými chorobami a rakovinou.
Tri recepty na ihlách: Ražniči so zeleninou
Tieto plody zároveň podporujú plodnosť, zlepšujú pamäť, zvyšujú obranyschopnosť organizmu a starajú sa o pevné svaly a silné kosti. Slivky sú výborným zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahujú draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, vápnik, zinok a železo, z vitamínov kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, niacín, vitamíny A, B1, B2, B6, C, E a K.
Navyše sú bohaté na pektíny a organické kyseliny.
Vegánska slivková zmrzlina
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky kokosového mlieka
- 1 hrnček nasekaných sliviek
- 2 PL hnedého cukru
- 1 PL vanilkového extraktu
Ako na to:
- Slivky dajte do panvice a na mierny oheň a pridajte hnedý cukor. Ak preferujete med, môžete použiť ten.
- Keď slivky zmäknú, vložte ich do mixéra a dohladka rozmixujte.
- Misu, v ktorej budete zmrzlinu mixovať, vychlaďte v chladničke. Nalejte do nej kokosové mlieko, ktoré dobre pomixujte.
- Pridajte slivkovú masu a vanilkový extrakt a ešte pomixujte. Zmes vložte do nádoby vystlanej papierom na pečenie, zakryte ju a dajte na noc zmraziť. Zmrzlina je výborná s mandľami.
Text: Running
Foto: Shutterstock