Úspech začína v žalúdku: 6 tipov, čo jesť pred náročnými situáciami
Máte pred sebou pohovor, náročný míting alebo vám horí termín? Žiadny strach – máme pre vás 6 tipov, čo si dať na tanier, aby ste svoj náročný deň zhltli so šarmom.
1. ČO MA ČAKÁ: Únavná porada v práci
ČO NA STÔL: Tuniak so špenátom.
KEDY: Jedzte dve hodiny pred stretnutím.
PREČO: Tento pokrm si pokojne môžete predstaviť ako sebavedomie v konzerve, pretože ľudia s vysokou hladinou serotonínu (ktorý sa tvorí pri konzumácii potravín bohatých na tryptofán, ako je tuniak alebo hydina) sa dokážu rýchlejšie rozhodovať a taktiež sú šťastnejší. Aby sme to zhrnuli, budete schopní šikovnejšie odpovedať na akékoľvek otázky a ešte k tomu budete vyžarovať pozitívnu energiu.
2. ČO MA ČAKÁ: Pracovný pohovor
ČO NA STÔL: Mrkva namočená v hummuse a liter vody.
KEDY: Jedzte 45 až 60 minút pred pohovorom.
PREČO: Budete chcieť pôsobiť pokojne a vyrovnane a toto jedlo vám k tomu pomôže. Nahradenie obľúbených stimulantov, ako je cukor, káva a čokoláda, vodou a konzumácia čerstvej zeleniny vám pomôže cítiť sa pokojnejšie. Len sa usitite, že váš hummus je bez cesnaku – inak by sa atmosféra vášho pohovoru mohla veľmi ľahko zmeniť z uvoľnenej na napätú.
3. ČO MA ČAKÁ: Prezentácia
ČO NA STÔL: Steak, špenát a batáty.
KEDY: Jedzte večer pred prezentovaním.
PREČO: Prezentovanie so sebavedomím znamená nemať hlavu zahrabanú v poznámkových papieroch. A to si vyžaduje pamäť, na ktorú sa budete môcť spoľahnúť. Odporúčané jedlo je bohaté na železo – nedostatok železa oslabuje schopnosť mozgu memorovať a spoľahlivo fungovať. Dajte si ho ako večeru deň pred dňom D, aby ste mali istotu, že všetko železo sa včas vstrebe. A áno, skutočne to funguje.
4. ČO MA ČAKÁ: Náročné pracovné stretnutie
ČO NA STÔL: Celozrnné cestoviny a melón.
KEDY: Jedzte 30 minút pred stretnutím.
PREČO: Cestoviny bohaté na sacharidy fungujú ako motor pre vaše myšlienky. Melón je zase bohatý na citrulín, ktorý pomáha znížiť krvný tlak. Nižší krvný tlak zlepší vaše kognitívne schopnosti, takže môžete byť stredobodom pozornosti a celý čas sa sústrediť.ň
5. ČO MA ČAKÁ: Práca do noci
ČO NA STÔL: Vlašské orechy a sušené čučoriedky.
KEDY: Jedzte v malých dávkach počas práce.
PREČO: Vlašské orechy a sušené čučoriedky sú ideálne na ponocovanie pri práci, pretože podporujú kognitívne funkcie a činnosť mozgu. A keďže návaly práce prichádzajú náhle, nečakane a vtedy, keď sa to najmenej hodí, majte vždy nachystanú železnú zásobu týchto plodín, ktoré vám pri práci v neskorých hodinách budú oporou.
6. ČO MA ČAKÁ: Horiaci termín
ČO NA STÔL: Zelený čaj.
KEDY: Pite počas dňa, zatiaľ čo pracujete.
PREČO: Potrebujete pokojnú a jasnú myseľ, aby ste s eleganciou a efektivitou preplávali cez hromadu papierov zaplavujúcich celý váš životný priestor. Päť šálok zeleného čaju je odpoveďou na stavy, keď začína prihárať – podľa výskumov totiž dokážu znížiť stres až o 20 percent. A to by vám mohlo stačiť na to, aby ste do prístavu doplávali včas.
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock