10 stravovacích zásad pre zdravé srdce

Zdravie svojho srdca môžete ovplyvniť nielen pohybom, či životom bez cigariet; dôležitú úlohu zohráva aj strava.
- Namiesto tuku a soli používajte na dochutenie pokrmov čerstvé bylinky.
- Zaraďte do jedálnička čiernu fazuľu. Je plná kyseliny listovej, antioxidantov a magnézia a znižuje krvný tlak. Pridávať ju môžete do polievok aj šalátov.
- Losos je, podobne ako tuniak, veľmi bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Pripraviť si ho môžete v alobale s bylinkami a zeleninou.
- Olivový olej je bohatý na srdcu prospešné antioxidanty. Podávajte ho na šalátoch, na varenej zelenine alebo na chlebe a kupujte si oleje lisované za studena.
- Vlašské orechy pomáhajú znižovať škodlivý cholesterol. Skúste si na nich pochutnávať namiesto čipsov a slaných tyčiniek.
- Tofu je vegetariánsky sójový proteín plný minerálov. Môžete ho marinovať a ugrilovať alebo upiecť. Pridať ho môžete aj do polievok.
- Sladké zemiaky majú nízky glykemický index a sú bohaté na vlákninu, vitamín A a lykopén.
- Jačmeň má plno vlákniny a udržuje hladinu cukru v krvi na uzde. Pridať ho môžete do polievok a dusených jedál, využívať namiesto ryže, alebo si z neho uvariť kašu.
- Ľanové semienka sú nabité živinami. Pomleté si ich môžete pridávať do jogurtu, koláčov, dresingov alebo kaše.
- Tmavá listová zelenina je plná vitamínov a minerálov a je bohatá na nitráty. Šalát, špenát, rukolu, kel či ďalšie druhy môžete jesť čerstvé, alebo ich zľahka podusiť a podávať teplé.
Môže vás zaujímať:

Pohyb je liekom na všetko
Text: RELAX
Foto: Shutterstock
1/1