Grécka kuchyňa je plná slnka. Poznáte tieto grécke jedlá?
Kuchyňa plná kvalitných ingrediencií. Nešetrí sa zeleninou na všetky spôsoby, nesmú chýbať grécke olivy a feta syr. Poznáte tieto obľúbené grécke jedlá?
Spanakopita je koláč z lístkového cesta, ktorý zvyčajne obsahuje:
Spanakopita je slaný špenátový koláč, ktorý zvyčajne obsahuje syr feta. Určite odporúčame ochutnať.
Základom gréckeho šalátu sú:
Nie je šalát ako šalát. Grécky šalát sa robí z ošúpanej uhorky, paradajok, feta syru, gréckych olív, olivového oleja, cibule a oregana. Dochutí sa soľou a servíruje sa s chlebom.
Aké grécke jedlo vidíte na obrázku?
Grécka moussaka nie je pre vegetariánov. Skladá sa z vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky. Niekedy obsahuje aj zemiaky.
Ako sa volá tento svieži uhorkovo-kôprový dip?
Jogurt, uhorka, kôpor, cesnak a citrónová šťava sú základom tzatziki, ktoré sa konzumuje napríklad s pita chlebom.
Mäso na paličke sa predáva na rôznych miestach na ulici. Ako sa volá?
Souvlaki je bravčové, jahňacie alebo niekedy kuracie mäso na paličke.
Čo vidíte na obrázku?
Najčastejšie sa používa bezmäsitá verzia, kedy sa hroznové alebo viničové listy plnia ryžou a bylinkami. Čerstvé varené listy chutia lepšie ako zavárané.
Typický grécky syr sa volá:
Feta je slaný syr tvarohového typu, ktorý sa vyrába z čerstvého 70% ovčieho a 30% kozieho mlieka a zreje v slanom roztoku viac ako dva mesiace.
Zákusok na tomto obrázku sa volá:
Baklava pochádza z Grécka a Turecka. Je veľmi sladká, často býva namočená v mede alebo cukrovom roztoku. Plnená býva orieškami, často pistáciami.
Odkiaľ pochádza šalát Dakos alebo Ntakos?
Šalát Dakos je pôvodom z Kréty, skladá sa z nasiaknutého sušeného chleba, na ktorom sú čerstvé paradajky, rozdrvený syr feta alebo mizithra, olivy a bylinky. Treba ochutnať.
Aké jedlo vidíte na obrázku?
Na rozdiel od hummusu, ktorý sa vyrába z cíceru, je fava grécky dip, ktorý sa vyrába zo suchého hrachu, cibule, cesnaku a olivového oleja.
Ako sa volá pečivo na obrázku, ktoré často predávajú v uliciach veľkých miest?
Koulouri je kruhový chlieb, zvyčajne posypaný sezamom, ale môže byť aj makom, ľanom alebo slnečnicovými semenami.
Taramasalata sa vyrába z:
Ikry sa zmixujú so striedkou bieleho chleba namočenou vo vode, s cibuľou, soľou, olivovým olejom a citrónovou šťavou na hladkú pastu.
Tomatokeftedes pochádzajú z:
Vyprážané paradajkové placky Tomatokeftedes sa jedia ako predjedlo na gréckom ostrove Santorini. Na Santorini je úrodná sopečná pôda, preto sú výborné práve zo Santorini paradajok.
Foto: Shutterstock