Ako nestarnúť a byť zdravý? Toto je 20 potravín, ktoré v sebe ukrývajú mladosť

Je úplne jedno, koľko máte rokov, každý túži vyzerať mladšie. Vek sa dá jednoducho oklamať silou skrytou v potravinách.
Bielkoviny neznamenajú len budovanie svalov a zažehnávanie hladu. Majú veľké zastúpenie v našom tele – bielkovinový základ má naša pokožka, vlasy, zuby, nechty, mozgové bunky a kosti. Pri ich nedostatku pokožka nedokáže produkovať kolagén, aby sa udržovala pružná, a my sa začneme cítiť slabí, unavení, s vypadávajúcimi vlasmi.
Mnoho žien v snahe oddialiť príznaky starnutia na vlastnom tele investuje nemalé finančné prostriedky do drahej kozmetiky, farmaceutických produktov, prípadne chirurgickývh zákrokov. Stále však platí, že najlepšou liečbou je prevencia a správna strava hrá v snahe vyzerať mlado prím. Ktoré potraviny vám túto cestu výrazne uľahčia?
1. Mandľové mlieko
Kravské mlieko je veľmi dobrým zdrojom bielkovín, ale ak nejete mliečne výrobky ako Gwyneth Paltrow, mandľové mlieko je vynikajúcou náhradou. Mandľové mlieko je dobrou voľbou pri boji s pribúdajúcimi vráskami, pretože okrem bielkovín, vápnika a vitamínu E mandľové mlieko zvyšuje hydratáciu pokožku.
TIP: Bude dobré, ak sa vám podarí čo najviac sa vyhýbať rafinovanému cukru – ten totiž môže rozkladať kolagén a elastín v pokožke. Rafinovaný cukor môžete nahradiť javorovým sirupom, ktorý je bohatý na antioxidanty.

2. Tofu
Veľa hviezd svetového šoubiznisu pripisuje svoj mladistvý vzhľad alkalickej diéte. Prispieva k lepšej kvalite pleti, nechtov aj vlasov. Plus sa postará aj o nižšie hodnoty na váhe. Pri obmedzovaní mäsa v jedálničku je dobré doplniť bielkoviny z vegetariánskych zdrojov, ako je napríklad tofu, ktoré obsahuje železo, vápnik a magnézium.
TIP: Vyskúšajte tofu s cestovinami bez gluténu alebo s pohánkou. Pohánka je výborným zdrojom bielkovín – obsahuje všetky základné aminokyseliny a je dobrým zdrojom magnézia.

Bylinková Julietta: inšpiratívny dokument o bylinkárke, ktorá liečila ľudí aj zvieratá
3. Adzuki fazuľa
Populárne fazuľky, ktoré sú výborným zdrojom bielkovín (obsahujú veľa zo základných aminokyselín), si obľúbil už nejeden poradca výživy svetových celebrít. Obsahujú flavonoidy, ktoré sú podľa výskumov účinnejšie pri „opravovaní“ poškodenej DNA ako vitamín C.
TIP: Ak chceme, aby naše telo efektívne využívalo bielkoviny na tvorbu kolagénu, mali by sme tiež konzumovať vitamín C, mangán, meď a zinok. Do šalátu z adzuki fazuliek si pridajte aj morské riasy na zlepšenie regulácie hormónov.
4. Červená quinoa
Quinoa poskytuje nielen základné aminokyseliny, ale obsahuje aj celú škálu ďalších živín, napríklad železo, magnézium a kyselinu listovú. Ale červená quinoa je ešte väčšou zdravou bombou. Má menej sacharidov a nižší glykemický index ako „klasická“ quinoa. Plus vďaka svojej farbe je bohatá na antocyanín (antioxidant, ktorý zlepšuje pamäť).
TIP: K červenej quinoe si pridajte zrniečka granátového jablka bohatého na polyfenoly, čo môže spomaliť degeneráciu chrupaviek – ideálna kombinácia pre starnúce kĺby.

5. Kalmár
Kalmár je výborným zdrojom chudých bielkovín. Taktiež obsahuje „dobré“ tuky, vitamíny a minerály vrátane fosforu (pre silné kosti a zuby), medi (pomáha pri tvorbe kolagénu) a vitamín B12 (pre dlhú mladosť).
TIP: Skúste kalmára skombinovať s kelom (bohatý na vápnik) a s kešu bohatým na magnézium.