Amarant – bezlepková bielkovinová sila
Celiakia, prednedávnom ešte pomerne neznáme ochorenie, je v dnešnej dobe bežná záležitosť. Neznášanlivosť gluténu, respektíve lepku, je momentálne neliečiteľná záležitosť a jedinou zbraňou je dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty.
Avšak, niektoré cyklistické tímy profipelotónu prechádzajú „dobrovoľne“ na bezlepkovú diétu počas pretekovej sezóny, kvôli zlepšeniu trávenia a prenosu energie.
Ruky v teple: aké rukavice vás v zime najlepšie zohrejú?
Amarant nie je novinkou na našich stoloch. Je starodávna plodina Inkov. Obsahuje viac bielkovín (16 gramov na 100 gramov) ako quinoa a nulový obsah gluténu znamená žiadne nadúvanie a rýchlejšia regenerácia.
Ako ho použiť
Pukance z amarantu. Alebo, ak nie ste práve milovníkom pukancov, primiešajte si amarant do müsli.
Zeleninová príprava na zimu
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock