Bezlepkové tekvicové lievance – aj sladké môže byť zdravé

4. januára 2019
Bezlepkové tekvicové lievance - aj sladké môže byť zdravé. Foto: Powerlogy

Aj keď sa čoraz viac ľudí stravuje zdravšie, obmedzujú príjem lepku a cukru, asi budete súhlasiť, že vzdať sa sladkého sa celkom nedá. Ale veď to ani nie je potrebné! Dôležité je vybrať si to zdravšie sladké, zdravšiu múku a začať experimentovať.

Tieto tekvicové lievance sú vhodné aj pre deti od 2 rokov. Povoľte uzdu svojej kreativite a pokojne skúšajte rôzne druhy múk, pridajte trochu jablčnej vlákniny alebo použite iný druh rastlinného mlieka, napríklad také kokosové.


Celkový čas prípravy: 30 min.
Množstvo: 10-12 ks

Ingrediencie

  • ¼ šálky kokosovej múky
  • ½ šálky tapiokovej múky
  • 3 vajcia
  • ¼ ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • ½ šálky tekvicového pyré
  • ½ šálky Ghee masla
  • cca ¼ mandľového mlieka (dolievame postupne podľa potreby)
  • med na preliatie
  • ¼ ČL cejlonskej škorice
  • štipku muškátového orieška
Bezlepkové tekvicové lievance - aj sladké môže byť zdravé. Foto: Powerlogy
Bezlepkové tekvicové lievance – aj sladké môže byť zdravé. Foto: Powerlogy

Postup

  1. V jednej miske zmiešame všetky suché suroviny, v druhej miske vajcia, tekvicové pyré a roztopené ghee maslo
  2. Spojíme všetko dokopy a vznikne nám cesto hustej konzistencie, do ktorého dolievame mandľové mlieko, až bude cesto krémovejšie.
  3. Horúcu panvicu zľahka potrieme ghee maslom a cesto ukladáme lyžicou a jemne uhladíme.
  4. Smažíme na miernom ohni z oboch strán cca 4-6 minút.
  5. Hotové lievance podľa chuti natrieme mandľovým maslom alebo polejeme medom a podávame.

Ako si doma vyrobiť tekvicové pyré?

Veľmi jednoducho. Tekvicu si nakrájame na štvrťky, uložíme na pekáč a upečieme domäkka. Olúpeme kožu a vymixujeme dohladka. Na tento recept sa hodí menej vodnatá tekvica – napr. maslová alebo hokkaido.

Čo použiť namiesto ghee masla?

Namiesto ghee masla, môžete použiť kokosový olej alebo klasické maslo. Pre tých, čo však majú naozaj problém s kravskou bielkovinou alebo laktózou odporúčame ghee, ktoré je testované v laboratóriách tak, aby na 100% neobsahovalo ani trochu laktózy, či kazeínu, čo nemusí byť pravidlom, ak si ghee človek robí sám doma.


Vyskúšajte aj ďalšie recepty vylepšenej životosprávy, bez lepku a cukru na novom blogu POWER LIFE a začnite postupne meniť vaše stravovacie návyky k lepšiemu.

Foto: Powerlogy

1/1
Zavrieť reklamu