Hubové rizoto so syrom
Hubové rizoto so syrom je dokonalým jesenným jedlom, ktoré v sebe spája chute čerstvých húb a krémovú konzistenciu syra. Vychutnajte si toto sýte rizoto ako hrejivú pochúťku počas chladných dní.
Čas prípravy: 30 min.
Čas varenia: 20 min.
Hotovo za: 50 min.
Suroviny (pre 4 osoby):
- 200 g jazmínovej ryže
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- soľ a mleté čierne korenie
- 400 g čerstvých húb (hnedé šampiňóny, lesné huby alebo ich zmes)
- 1 cibuľa
- šťava z polovice citróna – voliteľné
- 2 lyžice sójovej omáčky – voliteľné
- petržlenová vňať
- strúhaný syr, napr. ementálsky alebo gouda
Môže vás zaujímať:
Boris Bajer: Aktivita, stres a (ne)plodnosť
Postup:
- Jesenné huby očistíme papierovou utierkou od prípadných nečistôt a nakrájame na plátky. Použiť môžeme suchohríby, dubáky, podľa toho, aké huby či hríby poznáme a zbierame. Taktiež môžete použiť mrazené huby. Tie pred upravovaním prelejeme horúcou vodou na sitku, aby sa oddelili od seba, a necháme ich na sitku odkvapkať. Sušené hríby sú taktiež vhodné. Tie rovnako prelejeme vriacou vodou a použijeme alebo ich dokonca chvíľu namáčame v horúcej vode a potom pridáme do varenia.
- Cibuľu nakrájame najemno. V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme polovicu nakrájanej cibule a opečieme do sklovita.
- Pridáme huby, premiešame, posolíme, ochutíme mletým čiernym korením a podusíme. Huby pustia šťavu, zakryjeme ich a dusíme do mäkka. Asi po 15 minútach, keď sa odparí tekutina, pridáme lyžicu masla a ešte pár minút opekáme do zlata.
- Na záver pridáme pár kvapiek šťavy z citróna a prípadne sójovú omáčku (to je tip pre tých, ktorí majú radi chuťovo výraznejšie jedlo). Medzitým, ako sa pripravujú huby, ryžu dobre prepláchneme v studenej vode, až kým nie je voda číra. Necháme odkvapkať na sitku. Na lyžici masla opečieme do sklovita zvyšok cibule, pridáme ryžu a jemne osolíme. Premiešame, aby sa ryža obalila maslom, a chvíľu opekáme.
- Zalejeme vodou v pomere 1 : 1,5 (1 šálka ryže : 1,5 šálky vody), privedieme do varu, stiahneme plameň na minimum a zakryté dusíme 10 – 15 minút, až kým ryže nevstrebe všetku tekutinu a je hotová. Dusenú ryžu primiešame k hubám spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou. Ak treba, dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Podávame s nastrúhaným syrom, ktorý dáme na teplú porciu rizota, aby syr jemne zvláčnel a uvoľnil viac chuti.
Náš tip: Rizoto môžete pripraviť aj v mäsovej verzii. V tom prípade spolu s hubami poduste aj nakrájané kuracie prsia.
Dobrú chuť!
Text a foto: BILLA
1/1