Kam vycestovať za najlepšou kávou sveta?
Kam treba vycestovať, aby ste si mohli vychutnať tú najlepšiu kávičku, akú vám len môžu naliať do šálky? Máme pre vás sedem tipov.
Indonézia
Káve Kona konkuruje v rámci vysokej ceny aj Kopi Luwak z Indonézie. Ide o najznámejšiu „kontroverznú“ kávu sveta – cibetkovú kávu. Cibetky selektívne jedia najzrelšie kávové plody a tráviace enzýmy v ich žalúdkoch fermentujú zrná. Keď ich vylúčia, zrná sa pozbierajú, dôkladne vyčistia. Následne sa pražia tak, aby vznikla káva, ktorú si už počas pobytu v Indonézii vychutnávate.
80 % kávy, ktorú pijeme, pôsobí na organizmus toxicky
Je menej horká a kyslá, v hrdle pôsobí „hladkým“ dojmom. Má zemité, čokoládové a niekedy aj ovocné tóny s jedinečnou arómou – výsledok procesu fermentácie. Skutočná lahôdka.
Brazília
Juhoamerická Brazília je najväčším pestovateľom a exportérom kávy už 150 rokov. Vypestuje sa tu takmer polovica svetovej kávy – robusta aj arabica. Za najlepšou kávou treba vycestovať do regiónu Minas Gerais. Vďaka rozmanitým mikroklímam a bohatým pôdam tu vypestujú vysokokvalitné bôby arabicy.
Výborné kávy ale nájdete aj v regióne Santos. Vyznačujú sa stredným telom, nízkou kyslosťou a orechovými i čokoládovými tónmi. Nech už si vyberiete dovolenku v Brazílii v ktoromkoľvek regióne, káva vás zaručene poteší.
Kolumbia
O kolumbijskej káve sa často hovorí ako o top vo svete. Krajina má ideálne podmienky na pestovanie kávy – hornatý terén, sopečnú pôdu, neustále zrážky i zástup mikroklím. Medzi výnimočnými zrnami arabicy vyčnievajú odrody ako typica, bourbon, caturra a castillo s unikátnymi chuťami.
Káva sa klasifikuje do rôznych kategórií podľa veľkosti zŕn – supremo a excelso sú najväčšie a sú zárukou kvality. Zrná premývajú odstránením vonkajšej šupky a dužiny čerešne pred fermentáciou bôbov a umyjú ich. Vďaka tomu má tie najčistejšie jemné chute, ktoré vás na zájazde do Kolumbie šokujú.
Viac tipov sa dočítate v BUBO blogu najlepšie kávy sveta. Pokiaľ ich chcete ochutnať, kliknite na bubo.sk.
Text: Viktor Háber / BUBO
Foto: