Lahodná domáca paštéta z kuracej pečene a bôčiku
Recept na domácu pečenú paštétu z kuracej pečene a bravčového bôčika s koňakom alebo vínom. Príprava po kúskoch trvá dva dni.
Suroviny na 8 Porcií:
- 300 g kuracej pečene
- 500 g bravčového bôčika
- lyžička soli
- mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
- 2 lyžičky čerstvého alebo sušeného tymianu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 – 3 lyžice koňaku, brandy alebo vína
Príprava:
- Surový bôčik pomeľte, pečienku rozmixujte a dochuťte – soľou, korením, nastrúhaným muškátovým orieškom, cesnakom, tymianom a koňakom. Hmotu nechajte cez noc odstáť v chladničke, aby sa ingrediencie spojili.
- Na druhý deň: rúru si vyhrejte na 180 °C. Pripravenú zmes dajte do formy (ak chcete, môžete predtým formu vyložiť plátkami gazdovskej slaniny), vrch utlačte a prikryte alobalom (odporúčame ho prepichnúť, aby unikala para). Formu vložte do hlbšieho pekáča s horúcou vodou (voda musí siahať aspoň do polovice formy). Pečte približne hodinu a pol. Voda nesmie vrieť!
- Po vychladnutí nechajte paštétu odležať v chladničke aspoň 10 hodín. Vrch zakryte papierom na pečenie a zaťažte druhou formou alebo drevenou doskou so záťažou aspoň 1 kg.
Príprava trvá po kúskoch 2 dni.
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock
1/1