Najväčšie bežecké mýty vyvrátené!

Pozreli sme sa na niekoľko zaručených právd a zistili sme, ktoré sú v skutočnosti len mýtom.
Dopadové športy vám zničia kolená…
MÝTUS!
Je vyššia pravdepodobnosť, že si pri dopadových športoch zničíte kolená, no ako sme už spomínali, ľudia sú prirodzene prispôsobení na aktívny život a aktivita by kolená nemala ničiť, inak by sme sa v minulosti veľmi ďaleko nedostali.
Čo naozaj dokáže zničiť kolená, je nedostatočná príprava, biomechanika, náhle zmeny v tréningovej záťaži či úrazy. Fáza dopadu je dôležitým stimulom pre rast kostí a na zvyšovanie ich hustoty.
Kyselina mliečna je kamarát…
FAKT!
Pri tréningu určite! Pri pretekoch až tak nie. Kyselina mliečna sa produkuje pri cvičení vo vyššej intenzite. To je pri tréningu dobré, pretože to znamená, že tvrdo makáte. Tvorba kyseliny mliečnej počas pretekov však značí, že čas cvičenia má svoje hranice, a čím viac prekračujete prah jej tvorby, tým menej času vám zostáva do zlyhania.
Preto je dôležité udržiavať si správne tempo. Kyselina mliečna je v skutočnosti iba H+, ktorý sa vyplavuje pri anaeróbnom metabolizme. Samotný laktát sa dá využiť ako zdroj energie, ale musí sa premeniť na ľahšie využiteľnú formu.
Na beh nie ste stavaní…
MÝTUS!
Niekto je na beh stavaný lepšie, iný zas horšie, ale každý by mal byť schopný bežať. Často býva najväčšou prekážkou nie stavba tela jednotlivca, ale jeho pripravenosť a kondícia.

U všetkých bežcov sa dostavia problémy s kĺbmi…
MÝTUS!
Problémy s kĺbmi nevznikajú automaticky u všetkých bežcov, ale existuje súhrnný zoznam dôvodov, pre ktoré by ste mohli byť na tento problém náchylní: zlá biomechanika, nadváha, náhle a výrazné zmeny tréningového zaťaženia, zle štruktúrované tréningy, nedostatok sily, skryté problémy, zanedbanie menších zranení, pokračovanie v tréningu aj napriek zraneniu a nevenovanie pozornosti nedostatkom.
Predzásobenie sa sacharidmi je kľúčom k úspechu…
FAKT!
Vhodné sacharidy sú potrebné pri vytrvalostnom cvičení a pri regenerácii. Predzásobiť sa nimi večer pred pretekmi či dokonca niekoľko dní vopred nie je zlá voľba. Určite si to vopred vyskúšajte, aby ste zistili, či vám to vyhovuje.
Dôležitý je v tomto prípade druh sacharidov. Ideálne by mali mať nízky glykemický index. Dobrou voľbou sú napríklad celozrnné cestoviny alebo hnedá ryža s grilovaným kuraťom, ktoré sa postarajú o postupné uvoľňovanie sacharidov, na rozdiel od potravín s vysokým glykemickým indexom.