Stévia vs agáve
Ktorá z týchto náhrad cukru je zdravšia a lepšia? Zatiaľ čo stévia má takmer nulovú energetickú hodnotu a je až 200-krát sladšia ako cukor, pečenie je s ňou ťažšie, lebo nenahradí objem cukru v koláči, no je ideálna do čaju či kávy.
Pozor na chuť stévie, ktorá nie je neutrálna a treba si na ňu zvyknúť.
Agáve je sirup, obsahuje viac fruktózy aj jeho energetická hodnota je vyššia. Jeho príjemná chuť zvýrazní pôvodnú chuť jedla a v pečených výrobkoch vynikne jeho schopnosť viazať vlhkosť a zabraňovať vysúšaniu pečiva.
Víťaza nie je možné určiť. Stévia je voľba pre tých, ktorí držia diétu, a agáve zase ako náhrada cukru pre gazdinky v kuchyni.
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock