Tradičné andalúzske gazpacho. Osviežte sa studenou španielskou polievkou, ktorú si zamilujete.
Čím je vonku teplejšie, tým viac sa nám žiadajú ľahké a čerstvé jedlá, ktoré nám pomáhajú lepšie sa vyrovnať s horúčavami. V Španielsku majú takýto skvelý recept.
Keďže Španielsko je veľké, vznikli tu rôzne variácie gazpacha. My sa však naučíme tradičné a obľúbené gazpacho, ktoré sa pripravuje z paradajok, papriky, uhorky, cibule, cesnaku, oleja a octu – ingrediencie, ktoré cez leto získate jednoducho a lacno. Na prípravu budete potrebovať aj mixér.
A tu je zopár tipov predtým, než začneme, aby gazpacho bolo čo najchutnejšie:
- lepšie je použiť dobre zrelé “mäsité” paradajky.
- niektorí pridávajú na zahustenie chlieb alebo strúhanku, ale ak máte dobrý mixér, nie je to potrebné, pretože gazpacho bude mať dobrú konzistenciu.
- ak je váš mixér naozaj výkonný, môžete pridať aj zopár kociek ľadu a servírovať gazpacho naozaj osviežujúce.
- hotové gazpacho niektorí zvyknú precediť cez sitko, aby bolo jemnejšie. Nie je to však potrebné. Ušetríte čas a možno vám to nakoniec bude neprecedené a hustejšie aj viac chutiť.
- niekedy sa chute výborne spoja, ak nakrájanú zeleninu zamiešate s olejom a soľou a necháte v miske odstáť v chladničke.
Užite si s týmto receptom šťastné leto! Studená polievka vám dodá kopec vitamínov, minerálov, hydratuje a osvieži vás.
Svätojakubská púť do Santiago de Compostela je celosvetovo najznámejšia pútnická trasa. Otestuje nielen vaše limity ale aj osobnosť. Čo o nej viete?
Suroviny pre 4 osoby:
- 1 kg zrelých paradajok “mäsitej” odrody
- 70 g uhorky
- 50 g zelenej papriky
- 40 g čerstvej cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g olivového oleja
- 30 g octu z bieleho vína
- 350 ml studenej vody
- štipka soli
Príprava
- Umyjeme zeleninu.
- Z paradajok vykrojíme tú zelenú tvrdšiu časť pri stonke, nakrájame ich na štvrťky a dáme ich do mixéra spolu s paprikou.
- Uhorku ošúpeme, nakrájame a pridáme aj cibuľu a cesnak.
- Nakoniec pridáme olej, ocot, soľ a vodu a mixujeme na maximálnom výkone. (Ak máte naozaj výkonný mixér, môžete časť vody zameniť za ľad a podávať ihneď).
- Gazpacho servírujeme studené s nadrobno nakrájanou paprikou a cibuľkou, cherry paradajkami a s plátkom uhorky.