Zemiakový šalát s domácou majonézou

Možno si doma pripravujete vlašský alebo zemiakový šalát s kupovanou majonézou. Nahraďte ju zdravšími ingredienciami a skúste si podľa nášho receptu vyrobiť domácu majonézu.
Suroviny:
- 2 kg šalátových zemiakov
- 350 g mrazeného hrášku
- 2 jarné cibuľky
- 1 menšia červená cibuľa
- 150 g kvalitnej dusenej šunky
- citrónová šťava
- cukor
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na majonézu:
- 2 veľké žĺtky
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1/2 ČL soli
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 300 ml panenského olivového oleja
- 1 ČL jemne nasekaných kapár
Môže vás zaujímať:

Tatry vyliečia a potešia aj zamilovanú dušu
Postup:
- Zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka a necháme vychladnúť. Ošúpeme ich a nakrájame na veľké kusy. Hrášok rozmrazíme a na pár minút ho ohrejeme nad parou alebo varíme vo vode zo zemiakov.
- Všetky prísady na majonézu musia mať izbovú teplotu, inak sa zrazí. V mise vyšľaháme metličkou žĺtky, horčicu a soľ. Potom pridáme ocot a citrónovú šťavu a stále šľaháme. Do tejto zmesi opäť za stáleho šľahania prilievame olej. Najskôr po kvapkách (ďalšiu prilejeme, až keď sa predchádzajúca vstrebe), a len čo zmes začne hustnúť, prilievame olej tenkým pramienkom. Keď sa vstrebe všetok olej, vmiešame najemno nasekané kapary.
- Červenú cibuľu aj jarné cibuľky nakrájame najemno a šunku nasekáme na väčšie kúsky. Suroviny spolu zmiešame a dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a cukrom.
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock
1/1