18x zdravý a výživný „lepeňák“

Aj vy už pár rokov každú sobotu ráno premýšľate, čo si vziať na výlet na desiatu? Ak si nakoniec, či už z lenivosti alebo nedostatku fantázie, vezmete banán, müsli tyčinku a v bufete si dáte kapustnicu či pečenú klobásu, tieto tipy sú pre vás.
Šunka a …
7. Dijonská horčica
Keď vygooglite pastrami sandwich, začnú sa vám pri pohľade na obrázky zbiehať slinky. Je to totiž pochúťka pre poriadnych hladošov. Pastrami je pôvodom rumunská šunka vyrobená z chudého, najčastejšie hovädzieho mäsa. Doplňte ju o sterilizované uhorky nakrájané na plátky a dijonskú horčicu, ktorú zjemnite majonézou. Pridajte listy šalátu, syr čedar a neuškodí ani skaramelizovaná cibuľka. Pastrami chutí najlepšie v klasickom čerstvom zemiakovom slatinskom chlebe.
8. Olivy
Bolonská mortadella je vynikajúca desiatová šunka. Prekrojený taliansky chlieb ciabatta pofŕkajte olivovým olejom, pridajte listy kučeravého šalátu, plátky mortadelly, nakrájané čierne aj zelené olivy a hrubé hobliny parmezánu. Podľa chuti môžete doplniť plátkami veľkej mäsitej paradajky odrody brutus. Mňam.
9. Klíčky
Hádam každý miluje čerstvú žemľu s maslom a klasickou dusenou šunkou. Doplňte ju o štedrú porciu klíčkov z mungo fazule, žeruchy alebo alfa alfa a najemno nastrúhanou mrkvou, aby ste obľúbenú klasiku osviežili. Táto lahôdka bude ešte sýtejšia s plátkom syra eidam alebo ak vymeníte maslo za humus.
