18x zdravý a výživný „lepeňák“

Aj vy už pár rokov každú sobotu ráno premýšľate, čo si vziať na výlet na desiatu? Ak si nakoniec, či už z lenivosti alebo nedostatku fantázie, vezmete banán, müsli tyčinku a v bufete si dáte kapustnicu či pečenú klobásu, tieto tipy sú pre vás.
Syr a …
13. Hruška
Niva je tučný syr výraznej chuti, preto si doslova pýta niečo šťavnaté a lepšou alternatívou jablka je hruška. Vezmite tmavý fínsky chlieb, jemne ho natrite maslom a navrstvite naň plátky nivy a hrušky. K tejto kombinácii sa hodí aj prosciutto crudo a vlašské orechy.
14. Sušené paradajky
Mozzarella je vynikajúca aj v kombinácii s chrenom a šunkou, ale skúste jej nevýraznú chuť doplniť o sušené paradajky nakladané v oleji. Pridajte štedrú porciu lístkov čerstvej bazalky a na zasýtenie môžete pridať obľúbené avokádo.
15. Červená repa
Snehobiely kozí syr v kombinácii červenou repou je chutný vo viacerých variantoch. Čerstvý kozí syr môžete zmiešať so strúhanou repou, dochutiť soľou, čiernym korením, kvapkou vínneho octu a podávať ako nátierku spolu s listami rímskeho či hlávkového šalátu a jablkom. Plátky červenej repy môžete opražiť na olivovom oleji s balzamikovým krémom a pridať kozí syr typu brie určený na grilovanie. Túto kombináciu vložte do krehkej francúzskej bagety a podľa chuti doplňte o rukolu, figy a medovo-horčicový dresing.
