6 tipov do úspešného nového roka

8. januára 2013
Zdravé raňajky. Foto: Shutterstock

Začnite nový rok správne s novými návykmi.

Nový rok vítame mnohí ako nový začiatok. Dávame si sľuby na nápravu všetkého, čo sa nám ten predchádzajúci (opäť) nepodarilo uskutočniť. Či už sme zanedbali cvičenie alebo správnu životosprávu, riešením je neotáľať a čo najskôr sa naštartovať pravidelným pohybom a pozitívnym myslením. Zaradiť zdravé návyky do každodenného života vám pomôže niekoľko rád od odborníkov.

1. Raňajkujte

Kvalitné vyvážené raňajky vás naštartujú na celý deň. „Ak budete raňajkovať, ocení to vaša tráviaca aj vylučovacia sústava. Raňajky si urobte s ohľadom na moderné výživové princípy (nízky glykemický index, biologicky hodnotné tuky a bielkoviny, dostatok vlákniny),” radia Vlado Zlatoš a Tina Zlatoš Turnerová z Wellness Teamu. Vytvoriť si zvyk pravidelného raňajkovania je totiž jedným z najlepších životných návykov.

2. Jedzte minimálne päťkrát za deň menšie porcie jedla

Pravidelná konzumácia menších porcií jedla obohatených o ovocie a zeleninu dlhodobo prospieva vášmu organizmu. „Z tohto užitočného zvyku bude profitovať nielen vaše trávenie, ale aj nervová, endokrinná a pohybová sústava,“ potvrdzuje Vlado Zlatoš. Ustálená hladina cukru v krvi spôsobí, že nebudete nervózni, umožní vylučovanie hormónov do krvi a v prípade, že pravidelne športujete, vám pomôže regenerovať pohybovú a opornú sústavu (svaly a kosti).

3. Naučte sa manažovať svoj deň

Keď hovoríme o správnej výžive, základom je pravidelnosť a kvalita. Zamyslite sa nad svojím jedálničkom vždy deň vopred alebo pred pravidelným nákupom. Predídete tak stresu z toho, že neviete, čo vložiť do úst a vyhnete sa zbytočným „výživovým hriechom“. Tina Zlatoš Turnerová okrem toho odporúča: „Okrem výživy si plánujte aj čas, ktorý venujete zlepšeniu svojej kondície a svalovej sily.”  Tento zvyk (plánovanie jedla a pohybu) prospeje všetkým telesným sústavám a urobí ešte niečo navyše. Udrží vás dlhšie vitálnejšími. „Stojí za to zamyslieť sa nad tým, ako bude váš zajtrajší deň vyzerať. Zo začiatku si to pokojne zapisujte na papier. Časom sa z toho stane rutina a vy už len môžete sledovať pozitívne výsledky vašej každodennej snahy,“ dopĺňajú odborníci z Wellness Teamu.

4. Noste so sebou vodu vo fľaši

Bez pravidelného „zavlažovania“ nebude vaše telo správne fungovať. Dehydratácia sa navonok prejaví únavou, vyčerpaním, bolesťami hlavy alebo malátnosťou. Aby ste si vytvorili zvyk pravidelne piť počas celého dňa, majte fľašu s vodou stále so sebou. Telo počas denných aktivít vylučuje okrem tekutín aj dôležité minerály a stopové prvky. „Dopĺňajte ich preto minerálnou vodou s vyváženým obsahom minerálov a nízkou hladinou sodíka,“ radí Wellness Team. Minerálku s obsahom minerálov do 1000 mg/l môžete piť bez obáv každý deň. Majte ju však vždy po ruke, aby vám pripomínala každodenný cieľ: vypiť 2,5 – 3 litre tekutín, pri väčšej záťaži a vysokých teplotách ovzdušia aj viac.

TIP: Vyskúšajte Magnesiu – minerálnu vodu bohatú na blahodarný prírodný horčík s vyváženým obsahom minerálov a nízkou hladinou sodíka. Silu horčíka pocíti každá vaša bunka. V ponuke je v troch intenzitách perlivosti v 1,5-litrovom balení. Perlivú a jemne perlivú Magnesiu kúpite aj 0,5-litrovom balení, ideálnom na cesty či do kabelky.

5. Pravidelne sa hýbte

Pre dobrý telesný a duševný pocit je pravidelný pohyb nevyhnutnosťou.

Ideálne je, keď cvičíte aj päťkrát týždenne. Hľadajte taký šport či pohybovú aktivitu, ktorá vás baví a napĺňa. Spočiatku sa možno budete musieť do aktivity nútiť, pomôže vám preto plánovanie (ako sme už hovorili), pomocou ktorého si stanovíte cieľ. „Neskôr sa stane pohyb pre vás potrebou, bez ktorej neviete existovať,“ hovorí zo skúseností Vlado Zlatoš. Odvďačí sa vám za to najmä vaša oporná sústava (svaly, chrbtica, kosti), ale rovnako aj mozog či srdce. „Predovšetkým na začiatku si nechajte poradiť od odborníkov. Naučia vás, ako správne robiť jednotlivé cviky, pomôžu s rozcvičkou aj záverečným strečingom a iste poradia aj to, ako by ste mali regenerovať svoje sily,“ uzatvára Vlado Zlatoš.

Pravidelne sa hýbte. Foto: Shutterstock
Pravidelne sa hýbte. Foto: Shutterstock

6. Naučte sa kvalitne spať

Kvalitný spánok je predpokladom na to, aby ste počas dňa mali dostatok síl na prácu aj zábavu. Nedostatočný spánok sa môže prejaviť nielen v zlej nálade, ale aj bolesťou hlavy či fyzickými prejavmi na tvári (známe kruhy alebo opuchy pod očami). Dobrému spánku pomáhajú správna životospráva a aktivity počas dňa. Pravidelnou stravou udržujeme energiu počas celého dňa vo vyrovnanej hladine, pohybom spálime nadbytočnú energiu a prirodzene sa unavíme. Aspoň dve hodiny pred spaním si odpustite konzumáciu stravy, ale tiež cvičenie, po ktorom sa človek často cíti „nabudený“. Dĺžka spánku je pomerne individuálna. Niekomu stačí šesť hodín, iný potrebuje osemhodinový odpočinok. „Pokúste sa nastaviť denný režim tak, aby ste rešpektovali svoje telo a jeho potreby,“ radia odborníci z Wellness Teamu.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu