Estetická chirurgia: odstránenie vrások bez operácie a znamienok bez jaziev

21. júna 2014
Poradňa estetickej chirurgie. Foto: Shutterstock

Avelane clinic je moderná klinika plastickej chirurgie a laserovej medicíny v Nitre, ktorá sa svojím vybavením a službami radí medzi špičkové pracoviská v Európe. Primár MUDr. Daniel Mládek PhD. z tejto kliniky odpovedá na najčastejšie otázky.

Rýchle omladenie

Budem mať 40 rokov a v poslednom čase som si všimla, že mám viditeľnejšie vrásky. Okrem toho mám pocit, že sa mi akoby uvoľnili kontúry tváre a zvýraznil sa mi podbradok. Nechcem ísť pod skalpel, ale určite to ani nechcem nechať tak.

Možností, ako rýchlo a účinne odstrániť vrásky, máte viacero. Vyplnenie vrások kyselinou hyalurónovou, aplikáciu botulotoxínu, laserovú fotorejuvenizáciu, laserový resurfacing CO2 laserom, 3D fotorejuvenizáciu a najnovšiu metódu – miniinvazívny mezolifting s názvom Prime lifting.

V lete, keď sa nerobia laserové zákroky, by som vám odporučil okrem botulotoxínu a kyseliny hyalurónovej práve Prime lifting. Táto metóda umožňuje spevnenie ochabnutých častí tela pomocou samovstrebateľných 3D vlákien bez použitia skalpela a s okamžitým účinkom.

Pri me lifting je vhodný na ošetrenie poklesnutého obočia, vodorovných vrások na čele, vrások hnevu či vrások okolo očí, nosovoústnych rýh, poklesnutých líc, ochabnutého podbradku, ale i poklesnutej kože okolo dolnej časti čeľuste, na krku, ovisnutých ramien či vnútornej časti stehien. Pri zákroku sa do ošetrovanej oblasti pomocou ihly aplikuje potrebný počet vlákien – mezonití, ktoré stimulujú tvorbu kolagénu vo svojom okolí a pomáhajú tak vytvárať nové kolagénové siete s dlhodobým efektom spevnenia mäkkých tkanív a vyrovnania vrások.

Samotný zákrok trvá podľa rozsahu ošetrenia 30 až 60 minút a jeho účinok pretrváva až 2 roky. Z výsledku sa preto môžete tešiť okamžite a nevyradí vás z pracovného procesu.

Odstránenie znamienok bez jaziev

Na prsiach mám neestetické znamienko, ktoré by som si chcela dať odstrániť. Bojím sa však, že namiesto znamienka mi na koži zostane jazva.

Tradičným prístupom pri odstraňovaní znamienok či iných kožných útvarov je ich chirurgické odstránenie. Je zároveň aj jedinou možnosťou odstránenia v prípade znamienok, ktoré sú vyhodnotené ako rizikové a môžu byť príčinou vzniku rakoviny. V takýchto prípadoch je potrebné vyoperované znamienko poslať na histologické vyšetrenie.

Mnoho ľudí má obavy, aby im po odstránení znamienka neostali veľké jazvy na tele a najmä na tvári. Vďaka novým technológiám sú však tieto obavy vo väčšine prípadov neopodstatnené. Zákrok pomocou CO2 lasera je natoľko šetrný, že jazva po zahojení je minimálne viditeľná. Preto sa používa aj na najcitlivejšie časti tela, ako je tvár, očné viečka či pohlavné orgány.

Laserové zákroky sa spravidla uskutočňujú v jesenno-zimnej sezóne, aby ošetrené miesta boli v čo najväčšej miere chránené pred slnečným žiarením. Nemusíte mať preto žiadne obavy a pokojne sa ku nám objednajte na konzultáciu, na ktorej vám poradíme čo najšetrnejšie odstránenie znamienka.

Nebezpečné znamienko

Na koži mám niekoľko výrazných znamienok a manželka ma straší, že by som ich mal sledovať. Čo si mám na znamienkach všímať? Kedy býva znamienko rizikové?

Najspoľahlivejšou metódou, ako predchádzať vzniku melanómu, je prevencia. Za základnú prevenciu rakoviny kože považujeme minimalizáciu vystavenia pokožky škodlivým vplyvom, snahu o dodržiavanie zdravého životného štýlu či príjem antioxidantov, ktoré dokážu do istej miery neutralizovať vplyv škodlivín v organizme.

Vonku by ste sa mali chrániť krémom alebo vhodným oblečením a pokrývkou hlavy. Najefektívnejšou prevenciou však je stále skríning, čo znamená vyhľadávanie, včasná diagnostika a následne aj odstránenie všetkých potenciálne nebezpečných útvarov na pokožke, ktorý by mohli viesť ku vzniku rakoviny.

Ak máte teda na pokožke znamienka alebo akékoľvek pigmentové útvary, mali by ste si ich dať minimálne v ročných intervaloch skontrolovať vaším kožným lekárom.

Na orientačné vyšetrenie znamienok lekári využívajú tzv. pravidlo ABCD, ktoré zadefinovali kožní lekári z New York University School of Medicine. Toto pravidlo hovorí, že znamienko môže byť rizikové, ak spĺňa nasledujúce kritériá: A (asymmetry) – znamienko je asymetrické B (border) – ohraničenie znamienka je nepravidelné C (colour) – zafarbenie znamienka nie je rovnomerné D (diameter) – priemer znamienka je väčší než 6 mm Nedávno odborníci pridali k písmenám ABCD ďalšie – E, čo znamená evolution, teda vývoj. Urobili tak na základe mnohých vedeckých štúdií, ktoré potvrdili, že mnohé z kožných nádorov po čase menia veľkosť, farbu a tvar.

Podobne sa vyvíjajú aj ďalšie sprievodné príznaky, ako sú krvácanie či svrbenie. Ak patríte k tým, ktorých vždy pri pohľade do zrkadla ruší hoci aj malá pigmentová škvrna na pokožke, ktorá občas páli, svrbí alebo mení tvar, neváhajte a zájdite k nám na konzultáciu, kde vám znamienko vyšetríme.

MUDr. Daniel Mládek PhD., primár Avelane clinic, www.avelane.com
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu