3 kroky, ako môžu začiatočníci jednoducho vylepšiť svoju životosprávu

29. septembra 2018
3 kroky, ako môžu začiatočníci jednoducho vylepšiť svoju životosprávu. Foto: Shutterstock

Možno sa deň čo deň odhodlávate začať žiť zdravšie, lepšie sa stravovať, začať sa hýbať. Ak nám chýba energia a máme v živote veľa stresu a práce, je naozaj náročné nájsť si motiváciu a začať sa ňou riadiť. Preto vám prinášame tri jednoduché a praktické kroky.

Máme pre vás 3 jednoduché kroky, ktoré ak aplikujete do svojho života, budete mať efektívny štart k dosiahnutiu vašich cieľov úspešne zdolaný. Tieto kroky sú jednoduché a dobre ich poznáte, sú to raňajky, obed a večera. Stačí venovať im pozornosť, uvedomiť si zopár dôležitých vecí, a veľa problémov vám zrazu odbudne.

Možno sa bojíte, že vám správne raňajky nebudú chutiť, že budete mať počas dňa chuť na tie nezdravé lákadlá alebo že budete hladní. S takou životosprávou by sme veru neboli spokojní ani my. Ibaže existuje aj skutočné zdravé riešenie.


Detaily sú pritom úplne na vás. Je úplne jedno, či preferujete živočíšny proteín ako mäso alebo ryby alebo sójový tempeh. Ide len o to prestať špekulovať a začať konať. Keď sa vám žiada snack, tak si dajte ovocie, kvalitnú horkú čokoládu alebo orechy. Hlavne sa však už vykašlite na výhovorky a aspoň počas pracovného týždňa skúste aplikovať tento režim.

Paleo raňajky. Foto: Shutterstock
Paleo raňajky. Foto: Shutterstock

Krok 1: Raňajky

Vyber múdre sacharidy a ideálne ich minimalizuj.

Je na vašom rozhodnutí, či si ráno vyberiete vajcia alebo jogurt alebo si dáte Power Coffee s maslom a mct. Na výber sú tri možnosti a rôzne spôsoby ich prípravy. Netreba riešiť detaily, či si spravíte z vajec praženicu alebo volské oko. Riešte suroviny, kde záleží na tom, aby boli vajcia „domáce“ a tuky v top kvalite.

Krok 2: Obed

Je veľkou výzvou neakceptovať na obed bežné menu, ale ísť vlastnou cestou. Ideálne je dať si polievku + hlavné jedlo bez klasickej sacharidovej prílohy (pečivo, cestoviny, zemiaky, ryža, rezance…).

Rôzne šaláty s mäsom, ovčím alebo kozím syrom, ryby so zeleninou alebo pre vegánov pomalé sacharidy ako správne upravené strukoviny a rastlinný proteín tempeh, to sú možnosti, s ktorými sa začnete cítiť dobre.


V podstate by 40% nášho taniera malo tvoriť ovocie a zelenina, 20% kvalitné bielkoviny (ryby, kvalitné mäso, domáci tvaroh) a 20% plnotučné potraviny (vajcia, avokádo, kvalitná slanina, syry, mandle, horká čokoláda). Ďalších 10% by malo patriť koncetrovaným zdravým tukom (kokosový olej, olivy, maslo alebo ghee) a 10% kvalitným sacharidom (batáty, zemiaky, celozrnná ryža).

Pozrite sa na svoj tanier, či sa tomu približuje. Nehľadajte perfekcionizmus, snažte sa len priblížiť.

Krok 3: Večera

Po vašom dni sa môžete odmeniť jedlom, na aké máte chuť. Podstatné sú však dva veci: kvalita surovín a správna príprava jedla.

Je rozdiel dať si steak so zeleninou a pohárom červeného vína verzus cestoviny s mortadellou a supermarketovým eidamom, hamburger s obhájením si, že majú domáce hranolky alebo 2 pivá a pizzu.

Ak nemáte čas variť, tak si môžete kúpiť aspoň kváskový chlieb a natrieť si ho bryndzovou, vajíčkovou alebo inou pomazánkou a k tomu zjesť veľa zeleniny.

Podstatné sú však dva veci: kvalita surovín a správna príprava jedla. Foto: Shutterstock
Podstatné sú však dva veci: kvalita surovín a správna príprava jedla. Foto: Shutterstock

Zlepšovanie životosprávy je krásna komplexná záležitosť, kde vstupuje aj otužovanie, silový, vytrvalostný a intervalový tréning a kvalita spánku. Odkaz tohto článku je však hlavne nešpekulovať a začať riešiť základ.

Raňajky, obed a večera z kvalitných a poctivých potravín, sacharidov z rána radšej menej, ale dôležité je, aby vám chutila originálna chuť jedla a nie spracované alebo fast food záležitosti.

Pre viac informácií o zdravej životospráve môžete navštíviť blog: www.dusanplichta.com


Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu