Keď krása kvitne. Výhody prírodnej kozmetiky a jednoduchý sezónny recept na nechtíkovú masť a ružový olej.

30. júna 2020
Prírodná kozmetika. Foto: Shutterstock

V rade liečivých rastlín platí, že čo poteší oko, je dobré aj pre pokožku. Vedci zistili, že tunajšie ale aj exotické kvitnúce rastliny, majú väčšiu tendenciu podporovať regeneráciu kožných buniek, než umelo vyvinuté prísady pochádzajúce z laboratória.

Už od staroveku bol kvet považovaný za symbol krásy. Prečo ho teda v skutočnosti nevyužiť pre podporu svojej krásy a charizmy aj dnes?

Dejiny kozmetického priemyslu siahajú do dávnej minulosti. Samozrejme, v jednoduchšej podobe ako ich poznáme dnes. Najväčší rozmach kozmetika zaznamenala v egyptskej ríši. Základ ich blahodárnych prípravkov tvorili oleje z rastlín ako je šafran, myrha či aloe vera.  Neboli však určené pre bežnú populáciu, prístup k nim mali zväčša len kňazi. Ďalším míľnikom  v ére starostlivosti o telo bola rímska kultúra a ich kúpeľné komplexy, v ktorých poskytovali skrášľovacie služby.

Prírodná kozmetika sa používala už v starovekom Egypte. Foto: Shutterstock
Prírodná kozmetika sa používala už v starovekom Egypte. Foto: Shutterstock

S príchodom priemyselnej revolúcie v 17. storočí však nastala zmena a do výrobkov určené pre starostlivosť o pokožku sa začali pridávať syntetické prísady. Kozmetické spoločnosti si razili svoju vlastnú cestu a miesto prírodných látok využívali skôr umelo namiešané prísady. Dôvod boj zrejmý, bolo to ekonomicky výhodné.

Nastala však zmena v tomto trende. Výskumy označili niektoré umelo pridávané látky ako škodlivé pre ľudí, obzvlášť pre tých s citlivou pleťou. Spoločnosti zamerané na dekoratívnu starostlivosť o telo zahájili opätovný návrat k prírodným produktom začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia. Od vtedy začalo byť v kurze označenie ,,prírodná kozmetika“. A postupne sa tešila čoraz väčšej popularite.

Niet divu, vedci uznali, že bunky sú disponované absorbovať prírodné látky omnoho viac než umelo vytvorené prísady. To nie je náhoda. Kvety majú ochrannú funkciu, ktorá chráni ich bunky a to je presne to, čo naša pokožka potrebuje.

Dnes už ťažko nájdeme kozmetický produkt, ktorý by neobsahoval botanickú zložku. Veľkú rolu v tomto prípade zohráva aj psychologický účinok – je nám omnoho príjemnejšie používať prípravok napríklad priamo z ruže než umelo vytvorené látky, ktoré nevznikli v záhrade, ale v laboratóriu.

Nemusíme však ísť ďaleko do histórie starého Egypta či Ríma. Naše staré mamy charakter prírodnej kozmetiky poznali už dávno a za ich vernosť sa im liečivé byliny svojim účinkom odmenili.

Liečivé byliny používali aj naše mamy. Foto: Shutterstock
Liečivé byliny používali aj naše mamy. Foto: Shutterstock

Možno aj toto leto bude pre Vás vhodným začiatkom experimentovania a skúmania v čom mali vedci a naše babičky pravdu a čo si o tom myslí vaša pokožka.

Pre inšpiráciu je tu pár tipov, ako môže rozkvitnúť vďaka prírode aj Vaša pokožka.

2 recepty na domácu kozmetiku, ktoré zvládne každý

Nechtík lekársky vie našej pokožke naozaj ulahodiť. Je známy vďaka svojim upokojujúcim účinkom najmä pri zápaloch kože, kŕčových žilách, pri sčervenaní, spálení pokožky od slnka či ekzéme. V domácom prostredí môžeme jeho účinky otestovať v podobe nechtíkovej masti, ktorej prípravu zvládne naozaj každý.

Nechtíková masť

Nechtíkovú masť si zvládne vyrobiť naozaj každý. Foto: Shutterstock
Nechtíkovú masť si zvládne vyrobiť naozaj každý. Foto: Shutterstock

Na prípravu nechtíkovej masti potrebujeme bravčovú masť, ktorú je potrebné priviesť pred bod varu,  pridáme 2 – 4 hrste lupeňov nechtíka lekárskeho, zmes premiešame a necháme 24 hodín odstáť. Na druhý deň zmes zohrejeme a precedíme cez gázu, ktorú vyžmýkame. Zmes necháme stuhnúť a je hotovo!

Olej z ružových lupienkov

Ďalšou rastlinou, ktorá stojí za vyskúšanie je ruža. V prírodnej kozmetike má už tradičné zastúpenie. Ružová voda pôsobí protizápalovo. Éterické oleje pomáhajú so suchou pokožkou a začervenaním.

Ruža pomáha so suchou pokožkou a začervenaním. Foto: Shutterstock
Ruža pomáha so suchou pokožkou a začervenaním. Foto: Shutterstock

Ružový olej si môžeme pripraviť aj doma a jeho výroba nie je vôbec zložitá.

Lupienky ruží očistíme, ale nepreplachujeme vodou, mierne ich rozdrvíme, aby sme narušili ich štruktúru. Lupienky vložíme do dózy s viečkom, zalejeme olejom (kokosový, mandľový, jojobový…) a dózu uzavrieme. Zmes necháme odstáť 24 hodín, po ktorých olej precedíme cez sitko, aby sa zbavil lupienkov. Proces môžeme opakovať aj viackrát, aby bola vôňa ruží v oleji intenzívnejšia. A olej je hotový!

Vyrobiť ružový olej nie je vôbec náročné. Foto: Shutterstock
Vyrobiť ružový olej nie je vôbec náročné. Foto: Shutterstock

Okrem spomenutých tradičných kvetov majú významné zastúpenie v rade kozmetiky aj exotické rastliny ako orchidea, lotosové kvety či jazmín.

Než sa pustíme do experimentovania s týmito druhmi, pokúsme sa spoznať účinky rastlín, ktoré máme takmer denne na očiach a možno sa s nimi po vyskúšaní ich priaznivých účinkov spriatelí aj naša pokožka, nie len oči, ktoré teší krása ich kvetov.

Náš tip

Vyskúšajte si aj kvíz, či poznáte tieto slovenské liečivé rastliny.

Text: Valéria F.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu