Na výlet karavanom len tak ľahko nezabudnete

Obuli ste si túlavé topánky, ale potrebujete mať nohy v suchu a v noci strechu nad hlavou? Máte chuť vyraziť, ale neviete kam? A nie je to jedno, keď máte domček na štyroch kolesách?

Nechce sa vám tráviť zaslúžené dni voľna v tlačenici medzi ľuďmi, prispôsobovať sa cestovnej agentúre a dodržiavať itinerár? Máte dosť plánovania, lákajú vás dobrodružstvo a sloboda? Potom na výlet karavanom len tak ľahko nezabudnete. Ak sa vám niekde zapáči, zaparkujete karavan, ak pocítite potrebu objavovať, pohnete sa ďalej. Na štyroch kolesách sa z cesty stáva cieľ. 

Na štyroch kolesách sa z cesty stáva cieľ. Foto: Shutterstock.

Doma alebo k moru 

Je toľko vecí, ktoré môžete urobiť, keď vymeníte večerné pozeranie telky za západ slnka a hučanie klímy za cvrlikanie svrčkov a spev škovránkov. Môžete spať pri vode alebo v lese, keď si zmyslíte, môžete vyraziť na nočné kúpanie, chytať ryby, vybrať sa na cyklovýlet alebo túru na vrchol kopca. Kempovať nadivoko alebo v luxuse. Večer si nad ohňom opiecť špekáčiky alebo ugrilovať mäsko.

Vybrať sa spoznávať nádhery Slovenska, alebo zájsť až k moru a nechať sa budiť slaným morským vzduchom. Urobiť si predĺžený výlet, alebo utiecť z mesta na týždeň. Karavan vám dá pocit slobody a zároveň pohodlia. S menším obytniakom to nebude ako v päťhviezdičkovom hoteli, ale zaparkujete na miestach, kde sa vám naskytnú priam luxusné výhľady a noha bežného turistu sa tam len tak nedostane.  

Prespať môžete prakticky všade tam, kde to nie je zakázané. Na parkovisku, v obci, pri ceste alebo na pláži.  

Nesiľte sa do žiadnej predstavy 

Najprv si ale vyjasnime, že dovolenka v karavane má aj svoje úskalia. Strávite dosť času v malom priestore, takže ak trpíte klaustrofóbiou, budete si musieť splniť nejaký iný detský sen. V karavane (tak ako na jachte) platí, že si musíte dobre vybrať ľudí, s ktorými tento malý priestor budete niekoľko dní obývať. Najmä v zlom počasí sa môže zmeniť na väzenie, z ktorého pred spoločnosťou nebudete mať kam uniknúť. Karavan vám nikdy neposkytne komfort päťhviezdičkového hotelového komplexu s veľkou posteľou a minibarom, ktorý sa záhadne vždy naplní.  

Dovolenka v karavane má aj svoje úskalia. Foto: Shutterstock.

Bude to láska na prvý pohľad 

Ak vám kempovanie ani outdoor nevoňajú, pravdepodobne by ste boli dovolenkou na kolesách sklamaní. Ale ak milujete aktívny oddych, prírodu, vodu alebo hory, bicykel alebo paddleboard, prenajmite si domček na kolesách a vyrazte za dobrodružstvom. Večer vytiahnete rozkladacie stoličky a pod roztiahnutou markízou si otvoríte fľašu vína. Možno nebudete mať k dispozícii švédske stoly, ale ten pocit, že vlastníte všetok čas sveta, je na nezaplatenie…  

Vedeli ste, že?

Na šoférovanie karavanu vám stačí béčkový vodičák! Budete však potrebovať šoférske zručnosti, aby ste dokázali sledovať všetky strany auta, pri cúvaní nenarazili, alebo neoškreli „plechy“ pri odbočovaní. A samozrejme, je tu ešte tá záležitosť s výškou podjazdov! Budete musieť zabudnúť aj na zmrzlinu v centre. Zaparkovať karavan v meste je takmer nemožné.  

Ak milujete aktívny oddych, prenajmite si domček na kolesách a vyrazte za dobrodružstvom. Foto: Shutterstock.

Dobré rady nad zlato 

  • Požičanie karavanu si nenechajte na poslednú chvíľu. O tento spôsob trávenia voľného času je v letnej sezóne veľký záujem. S rezerváciami karavanov sa začína už v zime.   
  • Karavany majú rôznu veľkosť – pre dvoch, štyroch aj šiestich ľudí. Výhodou je, že na takú dovolenku môžete vziať aj domáceho miláčika.  
  • Ak si objednáte karavan mimo vášho mesta, budete si musieť poň ísť, alebo si ho nechať pristaviť. Niektoré požičovne majú pristavenie karavanu do určitej vzdialenosti zadarmo, iné si účtujú ako dodatočný poplatok desiatky eur. 
  • V hlavnej sezóne je minimálna dĺžka požičania karavanu sedem dní. Niektoré požičovne majú ohraničenú aj dĺžku požičania mimo sezóny – aspoň na tri dni. Cena počas hlavnej sezóny sa pohybuje okolo 120 eur za deň. Zvyčajne sa platí aj jednorazový servisný poplatok niekoľko desiatok eur.  
  • Ak si myslíte, že týmto spôsobom ušetríte za hotel, nie je to celkom tak. Väčšina známych kempov si pýta vysoké poplatky za miesto, pripojenie k elektrine, aj za každú osobu.   
  • V karavane nájdete všetko, čo potrebujete. Dostatočné množstvo úložných priestorov, plynový sporák, na ktorom môžete navariť, chladničku, niekde aj s mrazničkou. V karavane sú klíma aj nezávislé kúrenie, sprcha a WC, takže v noci nemusíte vybiehať von.  

Viac informácií sa dozviete na tejto webovej stránke.


Text: RELAX
Foto: isifa/shutterstock.sk 

1/1
Zavrieť reklamu