Ako skutočne dopestovať bylinky a zeleninu doma aj cez zimu
Ťažko sa lúčite so sezónnou čerstvou zeleninou a bylinkami? Tak si ich skúste vypestovať doma. Na výber máte dve možnosti: skúsiť to po starom alebo po novom bez námahy.
Čerstvé bylinky dodávajú jedlu nenahraditeľnú chuť a vitamíny. Lenže pohľad na vyschýnajúcu bazalku na okne v kuchyni je frustrujúci. Skúšali ste to už toľkokrát! Potrebuje vodu? Nechýba jej svetlo? Nie je v byte príliš chladno?
Technológie sa neustále vyvíjajú, a to platí aj pre oblasť zdravého životného štýlu. Počuli ste už o hydroponickom pestovaní rastlín v domácnosti?
Hydropónia znamená, že rastliny sú pestované vo vodnom prostredí, v ktorom sú rozpustené živiny. Vďaka inteligentnému interiérovému pestovateľovi rastlín Tregren vám starostlivosť o bylinky nezaberie viac ako 15 minút mesačne!
Moderne abez námahy
Vašou jedinou „povinnosťou“ je len dopĺňať do zásobníka vodu so živinami. Bylinky majú zabezpečené svetlo, teplo a vlhkosť, akú potrebujú.
Korutánsko: slnečná zimná dovolenka na južnej strane Álp
A nebude sa dariť len vašim bylinkám, takto si dopestujete v zime aj čerstvú zeleninu a šaláty! Inteligentné kvetináče totiž dokážu vašim rastlinkám svietiť aj ich polievať.
Ak patríte k tým, ktorým čerstvé bylinky a šaláty v zime chýbajú, no nemáte dostatok času alebo odhodlania venovať sa pestovaniu a dohliadať na rastlinky, trávite víkendy za hranicami svojho bytu alebo máte doma tmu a neviete, koľko živín či vody rastliny potrebujú, potom si môžete byť istí, že tento systém domáceho pestovania prinesie konečne vytúženú úrodu až aj vám.
Najefektívnejšie novodobé pestovanie rastlín v byte
- Tengren dávkujú rastlinkám toľko vody, koľko potrebujú.
- Ovplyvňujú príjem nevyhnutného svetla.
- Kontrolujú okolitú vlhkosť.
- Dávkujú špecifické množstvo živín.
- Vyžadujú si minimálnu údržbu.
- Ponúkajú až 3-krát väčšiu úrodu ako bežné pestovanie.
- A bylinky či zeleninu v nich môžete pestovať po celý rok.
Vyrazte na bežky a spoznajte lepšie Českú republiku
Alebo to skúste po starom
Na začiatok si skúste zapamätať, že bylinky sú háklivé na teplo a tmu. A kým v prírode s ubúdajúcim svetlom klesá aj teplota, vo vnútri
teplota zostáva stále vysoká. Preto bylinky presťahujte na najsvetlejšie okno v domácnosti, najlepšie, ak je otočené na juh. Rastlinky potrebujú denne 4 až 5 hodín priameho slnečného svetla, ale odvďačia sa vám aj za umelé fluorescenčné osvetlenie. Čím je v miestnosti menej svetla, tým by mala mať nižšiu teplotu, a to od 16 do 18 °C.
Ak môžete, bylinky vyložte radšej niekam na chodbu. A zapamätajte si ešte 5 pravidiel:
1. Menej vody ako v lete
Polievajte ich len vtedy, keď je povrch substrátu suchý. Radšej menej a častejšie, ako veľa a raz za čas. Vodu, ktorá vytečie z kvetináča,
vylejte. Nenechávajte ju v miske, mohli by zhniť korienky.
2. Na substráte záleží
V lete bylinky rastú takmer všade, cez zimu v nádobe to však neplatí. Vyžadujú si kvalitný substrát.
3. Výživa
Aj keď sú nenáročné, v zime ich musíme prihnojiť. Netreba veľa ako pri izbových rastlinách, stačí polovičná dávka.
Lyžiarske stredisko: Ski centrum Kálnica
4. Vhodné nádoby
Číslom jeden sú nádoby z pálenej hliny. Ak používate plastové kvetináče, dbajte na to, aby mali dostatok otvorov, cez ktoré môže odtekať voda.
5. Aby vám vydržali
Ak chcete, aby vám bylinky vydržali, odtrhávajte iba vrchné časti. Ak by ste odtrhli veľký kus rastliny, môže sa stať, že vám rastlinka
uhynie. Celú vňať môžete zberať len pri petržlene a pažítke.
Nové alebo zo záhrady?
Ak sa rozhodnete bylinky sťahovať zo záhrady alebo z balkónu, urobte tak postupne. Najskôr rastliny premiestnite na pár týždňov do polotieňa a až potom dovnútra.
Petržlenová vňať
Na jeseň vykopte petržlen zo záhrady a presaďte ho do hlbšieho črepníka. Získate oveľa viac vňate, ako by ste získali zo semienok.
Pažítka
Vykopte časť pažítky, zostrihnite ju a presaďte do črepníka. Na nejaký čas ju najskôr premiestnite do tmavšej miestnosti s nižšou teplotou alebo ju nechajte vonku a až potom ju prineste dovnútra.
Mäta, medovka, pamajorán…
Tie dostanete počas celej zimy v supermarketoch. Sú však určené na spotrebu a málokedy dokážu prežiť dlhšie obdobie.
Zeleninová príprava na zimu
Text: Martina Strihová
Foto: Shutterstock