Čerstvý špenát dusený s vajcom 

13. apríla 2024
dusený čerstvý špenát s vajcom BILLA

Vedel to už Pepek námorník, ktorý v známom kreslenom seriáli jedol jeden špenát za druhým. Vďaka nemu bol silný a neohroziteľný.

A hoci vám zo špenátu svaly ako zo železa nenarastú, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Jednou z nich je práve železo vo vysokom množstve. Ďalej obsahuje vitamín A, C, E, K, vitamíny skupiny B a kyselinu šťaveľovú. Z minerálnych látok je to kremík, mangán, horčík, draslík, vápnik, jód, meď, zinok, sodík, omega 3 a omega 6 kyseliny.

Konzumácia špenátu chráni oči, zmierňuje príznaky hemofílie, upokojuje nervy a posilňuje mozog. Okrem toho udržiava zdravý krvný tlak, posilňuje srdce, aktivizuje tvorbu kostí a spevňuje zuby. Zelené listy špenátu sú bohaté na dôležitú vlákninu, ktorá pomáha správnemu tráveniu.

Špenát môžete konzumovať čerstvý pridaním do zeleninových šalátov alebo do smoothie, môžete ho podusiť na troške masla a podávať so zemiakmi alebo ho zapekať, použiť pri príprave halušiek, omelety a cestovín. 

Čas prípravy: 5 min. 
Čas varenia: 15 min. 
Hotové za: 20 min. 

Suroviny (pre 2 osoby): 

  • 250 g čerstvého špenátu 
  • 4 vajcia z voľného chovu 
  • 1 veľká cibuľa 
  • 3 lyžice olivového oleja 
  • soľ, mleté čierne korenie 
  • 1 lyžička mletej červenej papriky 
  • šťava z polovice citróna 

Postup: 

  1. Na tento recept použite čerstvý špenát, ktorý umyjete, scedíte a necháte odkvapkať. Potom ho nasekajte nahrubo. 
  2. Vo väčšej panvici zohrejte olej, pridajte najemno nasekanú cibuľu a opekajte do sklovita. Pridajte necelú lyžičku sladkej mletej papriky, premiešajte a hneď do panvice vložte špenát. Obsah panvice premiešajte, špenát zavädne a pustí šťavu. Osoľte a okoreňte. Duste dovtedy, kým sa všetka tekutina neodparí, bude to trvať pár minút. Nakoniec ochuťte šťavou z citróna. 
  3. Do špenátu urobte varechou 4 „hniezda“ a do každého opatrne rozklepnite po jednom vajíčku. 
  4. Zakryte pokrievkou a pečte na miernom plameni, až kým nie sú vajíčka hotové, bielky stuhnuté, ale žĺtky ešte trochu tekuté. Na záver posypte vajíčka zvyškom sladkej papriky alebo čili korenia, podľa chuti. 
  5. Podávajte priamo z panvice spolu s čerstvým pečivom. 

Náš tip:
Ak chcete pokrmu dodať výraznejšiu chuť, môžete navrch nastrúhať alebo na plátky nakrájať kozí syr a nechať zapiecť spolu s vajíčkami. 


Text a foto: BILLA

1/1
Zavrieť reklamu