Thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou 

14. decembra 2024
Thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou 

Tento recept vás prenesie do toho najchutnejšieho streetfood stánku v uliciach Bangkoku a obohatí váš stôl o nezabudnuteľné chute.

Čas prípravy: 20 min. 
Čas varenia: 40 min. 
Hotovo za: 60 min. 

Suroviny (pre 4 osoby):

Na marinádu: 

  • 100 ml sójovej omáčky 
  • 1 PL trstinového cukru 
  • 200 ml kokosového mlieka 
  • koreniny: koriander, rímska rasca, kurkuma, škorica, zázvor, čili 

Domáce arašidové maslo: 

  • 200 g arašidov natural, môžeme použiť aj iné orechy – pistácie, kešu alebo lieskovce 
  • orieškový, alebo iný rastlinný olej – podľa potreby 
  • štipka soli a cukru 
  • kvalitná horká čokoláda – na kakaovú verziu 

Na omáčku: 

  • malý pohárik arašidového masla – použili sme vlastnej výroby 
  • 2 PL nasekaných arašidov 
  • 100 ml sójovej omáčky 
  • 1PL trstinového cukru 
  • šťava z limetky 
  • orieškový olej, alebo obľúbený rastlinný olej 
  • 200 ml kokosového mlieka 
  • 1 PL červenej karí pasty 

Slovenské rusle ako príloha: 

  • 1 šalátová uhorka 
  • 1 čili paprička 
  • 200 ml octu 
  • 400 ml vody 
  • 2 PL cukru 
  • 1 ČL soli 
  • bylinky podľa chuti – kôpor, petržlen, koriander 

Postup: 

  1. Pripravíme si domáce arašidové maslo: Najvhodnejšie je oriešky najskôr zohriať na panvici alebo v rúre. Ak ich pečieme v rúre, dávame pozor, pretože orechy rýchlo prihoria, postačovať bude preto len pár minút. Preložíme ich do mixéra a mixujeme niekoľko minút. Po pár minútach môžeme odobrať za lyžicu orechovej zmesi, ktorú potom pridáme do arašidového masla, aby chrumkalo. Maslo ďalej mixujeme až dohladka. 
  2. Môžeme si pripraviť aj sladkú raňajkovú kakaovú verziu tak, že do arašidového masla pridáme roztopenú kvalitnú čokoládu. Ďalšia možnosť je maslo ochutiť štipkou soli a zmes orechov variovať.  
  3. Orieškové maslo využijeme najprv na prípravu chutnej omáčky. 
  4. Ďalej si pripravíme marinádu na kuracie špízy satay. Kuracie stehná nakrájame na menšie kúsky a napicháme na špajdle. Na panvičke si zohrejeme koreniny – semienka koriandra a rímsku rascu, aby sa nám z nich uvoľnili vône. Koreniny preložíme do mažiara a rozdrvíme. Do zmesi korenín dáme cukor, kurkumu, limetkovú šťavu, sójovú omáčku, karí pastu a kokosové mlieko. Dobre premiešame a touto zmesou prelejeme špízy. Dáme ich aspoň na 2 hodiny do chladničky. 
  5. Pripravíme si omáčku: Trochu odložených mletých orechov zohrejeme na panvici, pridáme trošku karí pasty, kokosové mlieko, arašidové maslo, trochu cukru, limetkovú šťavu a kvapku sójovej omáčky. Omáčku stačí ľahko prehriať a premiešať, za chvíľu bude krásne krémová. Naložené kura dáme na gril alebo na panvičku a grilujeme, či opekáme. Špízy podávame preliate skvelou arašidovou omáčkou. 

Náš tip: K jedlu môžete podávať rýchle nakladačky, tzv. rusle z uhoriek, ktoré sme zaliali sladkokyslým nálevom a vychladili. 

Dobrú chuť!


Text: RELAX
Foto: BILLA

1/1
Zavrieť reklamu