Thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou
Tento recept vás prenesie do toho najchutnejšieho streetfood stánku v uliciach Bangkoku a obohatí váš stôl o nezabudnuteľné chute.
Čas prípravy: 20 min.
Čas varenia: 40 min.
Hotovo za: 60 min.
Suroviny (pre 4 osoby):
Na marinádu:
- 100 ml sójovej omáčky
- 1 PL trstinového cukru
- 200 ml kokosového mlieka
- koreniny: koriander, rímska rasca, kurkuma, škorica, zázvor, čili
Domáce arašidové maslo:
- 200 g arašidov natural, môžeme použiť aj iné orechy – pistácie, kešu alebo lieskovce
- orieškový, alebo iný rastlinný olej – podľa potreby
- štipka soli a cukru
- kvalitná horká čokoláda – na kakaovú verziu
Na omáčku:
- malý pohárik arašidového masla – použili sme vlastnej výroby
- 2 PL nasekaných arašidov
- 100 ml sójovej omáčky
- 1PL trstinového cukru
- šťava z limetky
- orieškový olej, alebo obľúbený rastlinný olej
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 PL červenej karí pasty
Slovenské rusle ako príloha:
- 1 šalátová uhorka
- 1 čili paprička
- 200 ml octu
- 400 ml vody
- 2 PL cukru
- 1 ČL soli
- bylinky podľa chuti – kôpor, petržlen, koriander
Môže vás zaujímať:
Čerstvý špenát dusený s vajcom
Postup:
- Pripravíme si domáce arašidové maslo: Najvhodnejšie je oriešky najskôr zohriať na panvici alebo v rúre. Ak ich pečieme v rúre, dávame pozor, pretože orechy rýchlo prihoria, postačovať bude preto len pár minút. Preložíme ich do mixéra a mixujeme niekoľko minút. Po pár minútach môžeme odobrať za lyžicu orechovej zmesi, ktorú potom pridáme do arašidového masla, aby chrumkalo. Maslo ďalej mixujeme až dohladka.
- Môžeme si pripraviť aj sladkú raňajkovú kakaovú verziu tak, že do arašidového masla pridáme roztopenú kvalitnú čokoládu. Ďalšia možnosť je maslo ochutiť štipkou soli a zmes orechov variovať.
- Orieškové maslo využijeme najprv na prípravu chutnej omáčky.
- Ďalej si pripravíme marinádu na kuracie špízy satay. Kuracie stehná nakrájame na menšie kúsky a napicháme na špajdle. Na panvičke si zohrejeme koreniny – semienka koriandra a rímsku rascu, aby sa nám z nich uvoľnili vône. Koreniny preložíme do mažiara a rozdrvíme. Do zmesi korenín dáme cukor, kurkumu, limetkovú šťavu, sójovú omáčku, karí pastu a kokosové mlieko. Dobre premiešame a touto zmesou prelejeme špízy. Dáme ich aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Pripravíme si omáčku: Trochu odložených mletých orechov zohrejeme na panvici, pridáme trošku karí pasty, kokosové mlieko, arašidové maslo, trochu cukru, limetkovú šťavu a kvapku sójovej omáčky. Omáčku stačí ľahko prehriať a premiešať, za chvíľu bude krásne krémová. Naložené kura dáme na gril alebo na panvičku a grilujeme, či opekáme. Špízy podávame preliate skvelou arašidovou omáčkou.
Náš tip: K jedlu môžete podávať rýchle nakladačky, tzv. rusle z uhoriek, ktoré sme zaliali sladkokyslým nálevom a vychladili.
Dobrú chuť!
Text: RELAX
Foto: BILLA
1/1