Grécky slaný špenátový koláč spanakopita 

24. júla 2024
špenátový koláč spanakopita

Máte chuť vyraziť do Grécka? Ak aj nemôžete, grécke chute si môžete vytvoriť už za pár minút doma – vyskúšajte tento recept na slaný koláč spanakopita!

Čas prípravy: 15 min. 
Čas varenia: 50 min. 
Hotové za: 65 min. 

Suroviny (pre 4 osoby): 

  • 8 plátov lístkového cesta 
  • 500g čerstvého baby špenátu 
  • 2 vajcia 
  • 100 g cibule 
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate 
  • 2 PL nasekaného kôpru 
  • 250 g syra feta 
  • 2 PL olivového oleja 
  • 1 ČL soli 
  • ½ ČL čerstvo pomletého čierneho korenia 

Na potretie: 

  • 2 PL olivového oleja 
  • 4 PL roztopeného masla 

Postup: 

  1. Špenát umyte v studenej vode a sceďte. Potom ho dobre osušte a jemne rozmrvte v rukách. Týmto spôsobom ho ešte viac osušíte. Scedený špenát dajte do veľkej misy. 
  2. Pridajte najemno nasekanú cibuľu, vajce, nakrájaný syr feta, najemno nasekanú petržlenovú vňať a kôpor. Následne pridajte polievkovú lyžicu olivového oleja, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte. 
  3. Rúru predhrejte na 180 °C. Formu na pečenie potrite olivovým olejom a potom do nej položte prvý plát lístkového cesta. Jemne potrite roztopeným maslom a zopakujte s tromi ďalšími plátmi cesta. 
  4. Na cesto rozložte predpripravený špenát a syrovú náplň, zakryte zostávajúcimi štyrmi plátmi lístkového cesta. Každý plát znova potrite maslom. 
  5. Formu dajte do predhriatej rúry a pečte 40 minút, alebo kým cesto nebude chrumkavé a zlatisto hnedé. 

Náš tip: Tento tradičný grécky slaný koláč je ideálnym predjedlom, ľahkým obedom alebo chutnou prílohou. Ak máte radi čerstvé olivy, môžete ich pár nasekať na jemno a pridať do plnky. 

Dobrú chuť!


Text: BILLA
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu