Medové hody na tanieri

20. marca 2025
BILLA recepty

Tekuté zlato poslúži nielen na osladenie čaju. V kuchyni má široké využitie s množstvom zdravotných benefitov. 

Med sa používa už tisíce rokov. Prvé dôkazy o jeho konzumácii pochádzajú zo starovekého Egypta, kde bol považovaný za posvätnú potravinu a často sa používal aj ako obetný dar bohom. Starí Gréci a Rimania ho využívali nielen ako sladidlo, ale aj ako konzervačnú látku, napríklad na uchovávanie ovocia a mäsa.

V stredovekej Európe bol med luxusným artiklom a vďaka jeho antibakteriálnym vlastnostiam sa používal aj v medicíne. S príchodom cukrovej trstiny v novoveku jeho význam ako hlavného sladidla trochu ustúpil, no v posledných desaťročiach zažíva veľký návrat, najmä vďaka jeho prírodnému pôvodu a zdravotným benefitom. 

Med v kuchyni 

V kuchyni je med mimoriadne všestranný. Pri pečení dodáva koláčom a sušienkam jemnú sladkosť a vláčnosť. Skvele sa hodí do medovníkov, perníkov, ale aj do celozrnných chlebov či raňajkových mafinov. V marinádach a omáčkach vytvára lahodnú rovnováhu chutí, najmä v kombinácii s horčicou, so sójovou omáčkou či s balzamikovým octom.

Používa sa aj pri grilovaní, kde karamelizuje pri vyšších teplotách a vytvára na mäse a zelenine chutnú glazúru. Med sa hodí aj do šalátových dresingov, kde zmiešaním s olivovým olejom, horčicou a citrónovou šťavou vzniká lahodná omáčka.  

medová mrkva
Skúste si k večeri urobiť lahodnú medovú mrkvu. Foto: Shutterstock.

Zdravotné benefity 

Okrem svojej chuti a kulinárskej využiteľnosti je med mimoriadne prospešný pre zdravie. Obsahuje množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov. Pomáha posilňovať imunitný systém vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam a dokáže bojovať proti infekciám. Rýchlo dodáva energiu, čo ocenia ľudia s aktívnym životným štýlom. Pôsobí upokojujúco na trávenie a môže pomôcť pri zažívacích ťažkostiach. Podporuje zdravý spánok, pretože pomáha pri tvorbe melatonínu, hormónu zodpovedného za kvalitný odpočinok. Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam sa dokonca používa aj na hojenie drobných rán a popálenín. 

Rôzne druhy 

Nie každý med je však rovnaký. Kvalitný surový med je vždy lepšou voľbou ako komerčne spracované varianty, ktoré často prešli pasterizáciou, čím sa z nich strácajú cenné látky. Obľúbené druhy medu zahŕňajú kvetový med, ktorý je ľahký a jemný, vhodný na univerzálne použitie v sladkých aj slaných jedlách. Lesný med je tmavší a bohatší na minerály, ideálny do čajov a pečenia. Pohánkový med má silnú chuť a vysoký obsah antioxidantov, zatiaľ čo manukový med z Nového Zélandu je známy svojimi mimoriadne silnými liečivými účinkami. 

Nasledujúce recepty môžu byť pre vás inšpiráciou, ako med využiť v každodennom varení. Či už v sladkých, alebo slaných pokrmoch, med dokáže jedlu dodať jedinečnú chuť a vyzdvihnúť jeho prirodzené tóny. 



Článok vznikol v spolupráci s BILLA.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock, BILLA

1/1
Zavrieť reklamu