Prečo sú rastliny jedovaté?

Sú nádherné a vábivo rozvoniavajú – sen všetkých záhradkárov. Avšak pozor! Niektoré kvety dokážu aj zabíjať.
Keď vojdete to supermarketu, množstvo jedla môže vo vás vyvolať dojem, že svet patrí ľuďom a ako druh na vrchole potravinového reťazca sa môžeme kŕmiť všetkým, čo len nájdeme.
Toto tvrdenie má však ďaleko od pravdy. Náš tráviaci systém niektoré rastliny spracovať nedokáže a sú aj také, ktoré pre nás znamenajú smrteľné nebezpečenstvo.
Prečo sú teda niektoré rastliny nebezpečné? Aby zabránili tomu, že ich niekto zje. Kým u niektorých rastlín sa vyvinuli tŕne, ktoré odradia hladné bylinožravce, iné vytvárajú toxíny, ktoré znehybnia alebo dokonca zabijú zviera, ktoré je dosť nerozumné na to, aby ich zjedlo.

Niektorí z týchto potenciálnych zabijakov vyzerajú nevinne. Napríklad oleander (Nerium oleander) – bežná záhradná rastlina s krehkými ružovými kvetmi. Obsahuje oleandrín, srdcový glykozid. Ak nebodaj zjete oleander, môžete si spôsobiť nepravidelný pulz srdca, záchvat alebo dokonca aj smrť.
Keďže sú ľudia tvory vynachádzavé, využili tieto jedy vo svoj vlastný prospech. Jedným z najhorších spôsobov, ako sa využili jedovaté rastliny, je trest smrti.
Aj grécky filozof Sokrates vypil smrteľnú dávku jedovatého jedľovca, keď ho odsúdili na smrť. Ale obeťou rastlinných toxínov sa môžeme stať aj nevedomky.
Matke Abrahama Lincolna sa stalo osudným, keď vypila mlieko z kravy, ktorá sa kŕmila rastlinou Ageratina altissima, v Amerike známou aj ako biely hadí koreň. Smrteľná dávka ju zabila a budúci americký prezident ako deväťročný osirel.
Samozrejme, ak sa u rastlín vyvinie jed, aby neboli zjedené, zvieratá v okolí si často vybudujú odolnosť proti týmto toxínom. Živočíchy sa jednoducho musia prispôsobiť. Dochádza tak k akýmsi pretekom v zbrojení medzi zvieratami a rastlinami.
Ľudia však môžu byť bez obáv – počet náhodných úmrtí po zjedení jedovatých rastlín je veľmi malý. Až taký, že v Európe sa o ňom ani nevedú štatistiky. V USA takto zomrie menej ako päť ľudí ročne.
NAJJEDOVATEJŠIE RASTLINY
OLEANDER (NERIUM OLEANDER) je záhradná rastlina a jej toxíny pôsobia na srdce. Včely, ktoré ho opeľujú, môžu tvoriť jedovatý med.
MANCINELLA (HIPPOMANE MANCINELLA) je taká toxická, že sa jej nemusíte ani dotknúť, a predsa vám môže ublížiť. Stačí, ak pod ňou budete stáť v daždi.
TIS (TAXUS BACCATA) je škodlivý pre prítomnosť alkaloidov nazývaných taxíny. Jeho konzumácia môže viesť k srdcovej arytmii.


Steve Paris
Autor článkov o vede
Vyštudoval aplikovanú biológiu a biotechnológiu.
Zaujíma sa o astronómiu, archeológiu, energetiku, technológiu a informatiku.
Text: Zázračná planéta
Foto: Shutterstock