Pšeno: výživný návrat na scénu
Zvláštny osud predurčil niektorým potravinám úpadok do zabudnutia a následný comeback. Pšeno patrilo na stôl chudobných, dnes je bezlepkovou superstar.
Pšeno je proso bez šupiek, ktoré si kvôli veľkej podobe mnohí zamieňajú s kuskusom. Tieto malé, žlté, sladkasté guľôčky pochádzajú z Číny, kde má pšeno aj svoj domov.
Je to vzácna obilnina, ktorá je ako jediná z obilnín zásaditá a skvelá na vyčistenie organizmu.
Pšeno je bezlepkové, ľahko stráviteľné, sýte a veľmi výživné. Navyše, slúži aj ako zdroj mnohých vitamínov a minerálov.
Obsahuje veľa železa, kremíka, aj vitamíny skupiny B. Má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Výživovou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám.
Pšeno pomáha pri žalúdočných problémoch, pri problémoch s pankreasom a slezinou, prečisťuje obličky, posilňuje vlasy, nechty a zuby, vzpruží organizmus, odoženie únavu a depresiu.
Pšeno je kvôli vysokému obsahu železa vhodné pre chudokrvných ľudí a spevňuje kosti.
10 tipov, ako si užiť zimný beh
Ako ho variť
Pred varením je veľmi dôležité dokonale pšeno umyť. Je potrebné ho niekoľkokrát spariť vriacou vodou (2 – 3 krát). Nakoniec prepláchnuť studenou vodou a nechať odkvapkať. Potom uvariť vo vode alebo v mlieku.
Na prípravu pšena ako prílohy použijeme 1,5 násobný objem tekutiny, v ktorom ho varíme asi 15 minút a necháme „dôjsť“ v zakrytom hrnci.
Pri varení na kašu zvýšime objem tekutiny na 3 – 4-násobok, pri krémoch až na 5-násobok. Pre zvýraznenie chuti môžeme pred varením pšeno nasucho opražiť na panvici.
Bežci, nebojte sa zimy!
Pšenové placky
- 250 g pšena
- 1/2 l kyslého mlieka
- 2 vajcia
- 300 g pšenovej múky
- 1/2 ČL sladkej papriky
- práškové droždie
- cesnak
- olej
- soľ
Pšeno 2-3 krát sparíme vriacou vodou. Potom ho vložíme do hrnca a povaríme do mäkka v dvojnásobnom množstve vody. Scedíme a po čiastočnom vychladnutí pridáme kyslé mlieko, vajcia, soľ, múku, papriku, pretlačený cesnak podľa chuti, droždie a necháme vykysnúť. Zohrejeme si olivový olej a na ňom upečieme pšenové placky. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom.
Tip redakcie:
Z pšena si môžete pripraviť rizoto, kašu ako sladké raňajky, či kašu na slano na večeru, prílohu k mäsovým pokrmom, nákyp – zapečte ho tak, ako ryžový nákyp s ovocím a inými ingredienciami podľa vlastnej chuti, alebo ho použite ako závarku – do polievok, omáčok, nátierok, ale dá sa použiť aj do koláčov, či dezertov.
Text: amaranth.sk
Foto: Shutterstock