Slaný bryndzový koláč
Slaný bryndzový koláč je dokonalým spojením tradičnej slovenskej bryndze a lahodného pečiva. A vyzerá super! Očaríte ním aj najnáročnejšiu návštevu.
Čas prípravy: 70 min.
Čas varenia: 40 min.
Hotovo za: 110 min.
Suroviny (pre 2 osoby):
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 g studeného masla nakrájaného na kocky
- štipka soli
- 30 ml ľadovej vody, alternatíva je použiť hotové chladené lístkové cesto
Bryndzová plnka:
- 1 balenie bryndze
- 3 PL jogurtu alebo kyslej smotany
- 1 cibuľka, kúsok póru alebo špenát
- 1 vajce
- čierne korenie na dochutenie
Môže vás zaujímať:
Grécky slaný špenátový koláč spanakopita
Postup:
- Do misy dáme múku, pridáme soľ a maslo. Zamiešame varechou a miesime, kým nám nevznikne mrvenička. Potom pridáme ľadovú vodu a miešame, pokým sa nám cesto nespojí. Uložíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chlade odpočívať aspoň hodinu.
- Stuhnuté cesto vyberieme z chladu, necháme chvíľu pri izbovej teplote, aby popustilo, potom ho vyvaľkáme na veľkosť formy. My sme použili 2 menšie koláčové formy. Cesto vložíme do formy a zahneme okraje. Rovnako postupujeme aj s hotovým chladeným cestom.
- Na plnku vymiešame bryndzu, smotanu a vajíčko. Do tejto zmesi pridáme nakrájanú jarnú cibuľku a pór. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Plnku nalejeme do pripraveného cesta vo forme a pečieme na 170 stupňoch asi 30 minút, kým sa cesto po okrajoch nesfarbí do zlatohneda a plnka nie je zhora zapečená. Na záver ozdobíme bylinkami.
Náš tip: Namiesto cibuľky alebo póru môžete pridať čerstvý mladý špenát.
Dobrú chuť!
Text: RELAX
Foto: BILLA
1/1