Slaný bryndzový koláč 

18. decembra 2024
Slaný bryndzový koláč 

Slaný bryndzový koláč je dokonalým spojením tradičnej slovenskej bryndze a lahodného pečiva. A vyzerá super! Očaríte ním aj najnáročnejšiu návštevu.

Čas prípravy: 70 min. 
Čas varenia: 40 min. 
Hotovo za: 110 min. 

Suroviny (pre 2 osoby):

Na cesto: 

  • 150 g hladkej múky 
  • 100 g studeného masla nakrájaného na kocky  
  • štipka soli 
  • 30 ml ľadovej vody, alternatíva je použiť hotové chladené lístkové cesto 

Bryndzová plnka: 

  • 1 balenie bryndze  
  • 3 PL jogurtu alebo kyslej smotany 
  • 1 cibuľka, kúsok póru alebo špenát 
  • 1 vajce 
  • čierne korenie na dochutenie 

Postup: 

  1. Do misy dáme múku, pridáme soľ a maslo. Zamiešame varechou a miesime, kým nám nevznikne mrvenička. Potom pridáme ľadovú vodu a miešame, pokým sa nám cesto nespojí. Uložíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chlade odpočívať aspoň hodinu. 
  2. Stuhnuté cesto vyberieme z chladu, necháme chvíľu pri izbovej teplote, aby popustilo, potom ho vyvaľkáme na veľkosť formy. My sme použili 2 menšie koláčové formy. Cesto vložíme do formy a zahneme okraje. Rovnako postupujeme aj s hotovým chladeným cestom. 
  3. Na plnku vymiešame bryndzu, smotanu a vajíčko. Do tejto zmesi pridáme nakrájanú jarnú cibuľku a pór. Dochutíme soľou a čiernym korením. 
  4. Plnku nalejeme do pripraveného cesta vo forme a pečieme na 170 stupňoch asi 30 minút, kým sa cesto po okrajoch nesfarbí do zlatohneda a plnka nie je zhora zapečená. Na záver ozdobíme bylinkami. 

    Náš tip: Namiesto cibuľky alebo póru môžete pridať čerstvý mladý špenát.  

    Dobrú chuť!


    Text: RELAX
    Foto: BILLA

    1/1
    Zavrieť reklamu