Grécky slaný špenátový koláč spanakopita
Máte chuť vyraziť do Grécka? Ak aj nemôžete, grécke chute si môžete vytvoriť už za pár minút doma – vyskúšajte tento recept na slaný koláč spanakopita!
Čas prípravy: 15 min.
Čas varenia: 50 min.
Hotové za: 65 min.
Môže vás zaujímať:
Steak z hovädzej sviečkovice s omáčkou z červeného vína s čokoládou
Suroviny (pre 4 osoby):
- 8 plátov lístkového cesta
- 500g čerstvého baby špenátu
- 2 vajcia
- 100 g cibule
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 2 PL nasekaného kôpru
- 250 g syra feta
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
- ½ ČL čerstvo pomletého čierneho korenia
Na potretie:
- 2 PL olivového oleja
- 4 PL roztopeného masla
Postup:
- Špenát umyte v studenej vode a sceďte. Potom ho dobre osušte a jemne rozmrvte v rukách. Týmto spôsobom ho ešte viac osušíte. Scedený špenát dajte do veľkej misy.
- Pridajte najemno nasekanú cibuľu, vajce, nakrájaný syr feta, najemno nasekanú petržlenovú vňať a kôpor. Následne pridajte polievkovú lyžicu olivového oleja, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Formu na pečenie potrite olivovým olejom a potom do nej položte prvý plát lístkového cesta. Jemne potrite roztopeným maslom a zopakujte s tromi ďalšími plátmi cesta.
- Na cesto rozložte predpripravený špenát a syrovú náplň, zakryte zostávajúcimi štyrmi plátmi lístkového cesta. Každý plát znova potrite maslom.
- Formu dajte do predhriatej rúry a pečte 40 minút, alebo kým cesto nebude chrumkavé a zlatisto hnedé.
Náš tip: Tento tradičný grécky slaný koláč je ideálnym predjedlom, ľahkým obedom alebo chutnou prílohou. Ak máte radi čerstvé olivy, môžete ich pár nasekať na jemno a pridať do plnky.
Dobrú chuť!
Text: BILLA
Foto: Shutterstock
1/1