Tipy, ako si užiť jarný piknik alebo prvú grilovačku
Krásne teplé dni priamo vyzývajú na pobyt na čerstvom vzduchu. Či už tento rok prídu skôr, alebo neskôr, buďte včas pripravení. Existuje snáď lepší spôsob, ako tráviť viac času vonku s blízkymi, dobrým jedlom, pitím a zábavou?
Čierna a biela v interiéri
Len ťažko! Či už ste fanúšikovia zdravej stravy, vášniví turisti alebo pôžitkári, určite sa nájdete v niektorom z nasledujúcich tipov. Pokiaľ neradi sedíte na mieste, vyrazte s rodinou či priateľmi na výlet, ktorého súčasťou bude piknik. Vyberte nejaké výnimočné miesto a nezabudnite na základnú výbavu, ako je deka, riad, príbory a samozrejme chutné občerstvenie. Či už sa vydáte na cestu pešo, na bicykli alebo autom, praktické rady aj nápady, ako piknikové miesto aj menu vyšperkovať, nájdete TU.
Čas na grilovačku
Pokiaľ radšej zostávate doma, môžete piknik spojiť s grilovaním. Také popoludňajšie barbecue dokáže spríjemniť podvečer bežného pracovného dňa aj leňošenie cez víkend. Chce to len tých správnych pomocníkov. Čo sa týka grilu, rozhodnite sa, ktorý z dostupných variant vám bude vyhovovať. Niekto nedá dopustiť na klasiku v podobe guľového grilu na drevené uhlie, iný dáva prednosť moderným elektrickým grilom.
Výhodou druhého menovaného je, že si môžete usporiadať grilovačku pokojne v paneláku na balkóne alebo dokonca v kuchyni. Nezastaví vás teda ani zlé počasie! Či už grilujete na záhrade alebo vo vnútri, dajte si záležať na originálne prestrenej tabuli.
Buďte autentickí!
Usporiadajte nezabudnuteľnú záhradnú párty. Prekvapte svojich hostí švédskym stolom, kde si budú môcť vybrať tie správne ingrediencie a následne si ich aj sami ugrilovať.
Pozvite známeho, ktorý je fanúšik do varenia a poproste ho, aby prítomným usporiadal akýsi kurz grilovania. Alebo si na internete sami naštudujte informácie a oslňte svojich hostí zaujímavosťami.
Vedeli ste napríklad, že mäso je najlepšie najprv vybrať z chladničky, nechať ho ohriať na teplotu prostredia a až potom ho hodiť na gril? Len tak, bez marinády a ďalších ochucovadiel.
Po sňatí z grilu nechajte mäso ešte chvíľu odpočívať, aby vám po nakrájaní hneď nevytiekla všetka šťava. Až potom dochuťte soľou, čiernym korením alebo rôznymi dipmi z masla, jogurtu či zeleniny.
Nezabúdajte ani na priateľov vegetariánov – potešíte ich napríklad syrom typu halloumi, ktorý sa výborne hodí na grilovanie. A samozrejme vegánov, tí si iste s chuťou ugrilujú šampiňóny, cuketu alebo reďkovky. Super chuť im dodá vegánska majonéza, ktorú dnes už bežne zoženiete v supermarkete.
Ak hľadáte inšpirácie na občerstvenie, či už v slanej alebo sladkej podobe, pár zaujímavých receptov nájdete na tomto blogu.
Text a foto: Möbelix.