Vegánska hubová polievka
Tak ako naši predkovia používali na liečbu rôznych chorôb nazbierané bylinky, Číňania používali huby. Ochutnajte túto výdatnú hubovú polievku!
Huby obsahujú veľké množstvo bielkovín, cukrov, konkrétne polysacharidov, majú vysoký obsah vlákniny a veľmi nízky obsah tukov. Sú bohaté na riboflavín, tiamín, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, vitamín E, C, provitamín A. Napríklad kuriatko má viac vitamínu A ako mrkva. Obsahujú tiež obrovské množstvo stopových prvkov ako vápnik, jód, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén, sodík, síra či zinok.
Obsah látok sa, samozrejme, líši v závislosti od druhu. Najviac protirakovinových účinkov majú shitake a hliva. Niektoré huby chránia pečeň, aktivujú ju a zlepšujú jej regeneráciu, ďalšie redukujú zápalové procesy v tele, dokážu podporovať trávenie a upravovať krvotvorbu i krvný tlak. To dokáže huba reishi, ale aj najbežnejšie používané šampiňóny liečia anémiu a majú antibakteriálne a protinádorové účinky.
Jesť ich môžete aj čerstvé, ale chutnejšie sú v polievkach, prívarkoch či omáčkach.
Čas prípravy: 45 min.
Čas varenia: 30 min.
Hotové za: 75 min.
Suroviny (pre 4 osoby):
- 300 g mrazených/čerstvých húb (alebo sušených – tých, samozrejme menej, okolo 150 g)
- 5 kusov sušených paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml rastlinného mlieka alebo smotany
- 1 paprika
- 1 ČL sušenej bazalky (alebo čerstvej)
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 PL kukuričného alebo zemiakového škrobu
- 1 PL údenej papriky
- 1 ČL sušeného oregana
- 2 bobkové listy
- 1 ČL tymianu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na olivovom oleji opražte najemno nakrájanú cibuľu. Medzitým si nakrájajte cesnak, sušené paradajky a papriku zbavenú jadrovníka.
- Keď je cibuľa opečená dozlatista, pridajte k nej nakrájaný cesnak, papriku, sušené paradajky a všetky bylinky vrátane bobkového listu. Nakoniec pridajte huby. Všetko premiešajte a chvíľu opekajte, kým sa väčšina vody neodparí. Vďaka tomu hubová chuť ešte zosilnie. Pridajte aj trochu soli a korenia. Menej je niekedy viac. Vždy môžete dochutiť na konci varenia.
- Potom do hrnca prilejte zeleninový vývar a chvíľu prevárajte. Asi 15 minút bude stačiť.
- Na záver do polievky prilejte trochu rastlinného mlieka alebo smotany a ešte ju zahustite škrobom rozmiešaným v troche studenej vody. Ak sa vám zdá málo hustá, proces opakujte. Po ochutnaní ešte prípadne znova dochuťte soľou alebo čiernym korením.
- Nakoniec polievku povarte už len 4 minúty a následne podávajte s čerstvým pečivom.
Náš tip: Ak nie ste vegáni, jednoducho nahraďte suroviny živočíšnou alternatívou, napríklad olej maslom alebo rastlinné mlieko smotanou na šľahanie.
Text a foto: BILLA