Zázračné strukoviny mungo a šošovica – najlepšie potraviny na vytrvalosť

Keď výskumníci porovnávali predpretekové jedlá – pečené zemiaky, glukózový športový nápoj, varenú šošovicu a čistú vodu, zistili, že cyklisti, ktorí šli úplne na doraz, zvládli najviac odjazdiť na šošovici.
Keď tím výskumníkov na univerzite v Sydney porovnával štyri predpretekové jedlá – pečené zemiaky, glukózový športový nápoj, varenú šošovicu a čistú vodu, zistili, že cyklisti, ktorí šli úplne na doraz, v priemere 117 minút na šošovici, ale len 108 minút, keď si dali športový nápoj, a so zemiakmi v žalúdku len 97 minút.
U tých, ktorí siahli po šošovici, bola aj hladina glukózy v krvi po 90 minútach o 20 % vyššia v porovnaní s tými, ktorí šliapali len na športových nápojoch. To naznačuje, že strukoviny naozaj zlepšujú vytrvalostnú výkonnosť.
Ste skôr za boby alebo klzák? Poradíme vám, čo je pre vás vhodnejšie
Mungo aj šošovica sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov, niektorých antioxidantov a v hojnej miere poskytujú aj zdravé pomalé sacharidy.
Dobrou správou je, že majú málo kalórií a minerály, zvlášť železo, pomáhajú tvoriť hemoglobín – červené krvinky, ktoré dopravujú kyslík do svalov. Takto sa zlepší odolnosť a vytrvalosť vašich svalov.

Ako ich použiť
Mungo fazuľky sú výborný základ dusenej zeleniny. Pre rýchlu nádielku bielkovín si do raňajkovej omelety pridajte šošovicu.
Kompletný program Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Ako tento rok dopadne Petra Vlhová?
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock