Zázračné strukoviny mungo a šošovica – najlepšie potraviny na vytrvalosť

4. októbra 2018
Strukoviny. Foto: Shutterstock

Keď výskumníci porovnávali predpretekové jedlá – pečené zemiaky, glukózový športový nápoj, varenú šošovicu a čistú vodu, zistili, že cyklisti, ktorí šli úplne na doraz, zvládli najviac odjazdiť na šošovici.

Keď tím výskumníkov na univerzite v Sydney porovnával štyri predpretekové jedlá – pečené zemiaky, glukózový športový nápoj, varenú šošovicu a čistú vodu, zistili, že cyklisti, ktorí šli úplne na doraz, v priemere 117 minút na šošovici, ale len 108 minút, keď si dali športový nápoj, a so zemiakmi v žalúdku len 97 minút.

U tých, ktorí siahli po šošovici, bola aj hladina glukózy v krvi po 90 minútach o 20 % vyššia v porovnaní s tými, ktorí šliapali len na športových nápojoch. To naznačuje, že strukoviny naozaj zlepšujú vytrvalostnú výkonnosť.


Mungo aj šošovica sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov, niektorých antioxidantov a v hojnej miere poskytujú aj zdravé pomalé sacharidy. 

Dobrou správou je, že majú málo kalórií a minerály, zvlášť železo, pomáhajú tvoriť hemoglobín – červené krvinky, ktoré dopravujú kyslík do svalov. Takto sa zlepší odolnosť a vytrvalosť vašich svalov.

Mungo fazuľka je uvarená pomerne rýchlo. Foto: Shutterstock
Mungo fazuľka je uvarená pomerne rýchlo. Foto: Shutterstock

Ako ich použiť

Mungo fazuľky sú výborný základ dusenej zeleniny. Pre rýchlu nádielku bielkovín si do raňajkovej omelety pridajte šošovicu.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu