Zázračné strukoviny mungo a šošovica – najlepšie potraviny na vytrvalosť
Keď výskumníci porovnávali predpretekové jedlá – pečené zemiaky, glukózový športový nápoj, varenú šošovicu a čistú vodu, zistili, že cyklisti, ktorí šli úplne na doraz, zvládli najviac odjazdiť na šošovici.
Keď tím výskumníkov na univerzite v Sydney porovnával štyri predpretekové jedlá – pečené zemiaky, glukózový športový nápoj, varenú šošovicu a čistú vodu, zistili, že cyklisti, ktorí šli úplne na doraz, v priemere 117 minút na šošovici, ale len 108 minút, keď si dali športový nápoj, a so zemiakmi v žalúdku len 97 minút.
U tých, ktorí siahli po šošovici, bola aj hladina glukózy v krvi po 90 minútach o 20 % vyššia v porovnaní s tými, ktorí šliapali len na športových nápojoch. To naznačuje, že strukoviny naozaj zlepšujú vytrvalostnú výkonnosť.
Čarovná zima v regióne Murau-Kreischberg
Mungo aj šošovica sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov, niektorých antioxidantov a v hojnej miere poskytujú aj zdravé pomalé sacharidy.
Dobrou správou je, že majú málo kalórií a minerály, zvlášť železo, pomáhajú tvoriť hemoglobín – červené krvinky, ktoré dopravujú kyslík do svalov. Takto sa zlepší odolnosť a vytrvalosť vašich svalov.
Ako ich použiť
Mungo fazuľky sú výborný základ dusenej zeleniny. Pre rýchlu nádielku bielkovín si do raňajkovej omelety pridajte šošovicu.
Ako zlepšiť imunitu a výkonnosť v zime? Najlepšie prírodné lieky
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock