18x zdravý a výživný „lepeňák“

Aj vy už pár rokov každú sobotu ráno premýšľate, čo si vziať na výlet na desiatu? Ak si nakoniec, či už z lenivosti alebo nedostatku fantázie, vezmete banán, müsli tyčinku a v bufete si dáte kapustnicu či pečenú klobásu, tieto tipy sú pre vás.
Saláma, prosciutto a…
10. Farebná paprika
Keď toastový chlieb zapečiete so salámou, plátkovým syrom a trochou kečupu s oreganom, vznikne z toho niečo ako pizza. Skúste to vylepšiť a skombinujte hermelín so suchou štipľavou salámou, doplňte ich o žltú či červenú papriku. Po zapečení pridajte čerstvý polníček.
11. Pečený baklažán
Baklažán nakrájajte na tenké plátky, položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, posoľte a pofŕkajte olivovým olejom a pečte zhruba 15 minút. Ajvar, ktorý dostať kúpiť hotový, zmiešajte s ricottou. V sendviči doplňte plátky baklažánu s ajvarovou nátierkou o tenučké plátky talianskej salámy. Na osvieženie odporúčame použiť zmes šalátových listou s čakankou, ktoré pokvapkáte citrónom.
12. Balsamico a pesto
Do sendvičov s prosciuttom pridajte plátky mozzarelly, cherry paradajky a štedrú porciu rukoly. Chuť dotvoríte bazalkovým pestom, ktoré natrite na pečivo. Nezabudnite na balsamico. Vo forme octu sa využíva do šalátov, no tentokrát použite balsamico krém vyrobený z hroznového muštu a balsamico octu a štedro ním pofŕkajte rukolu. Je hustejší a má príjemnú sladko-kyslú chuť s nádychom ovocia.
